Nové podmínky nepřijmeme, tvrdí Gűl

02.09.2005

Turecko je připraveno vzdát se svého budoucího vstupu do EU, pokud EU nastolí nové podmínky tureckého vstupu, jak to bylo naznačeno na schůzce ministrů zahraničních zemí členských států unie.

Turecko je připraveno vzdát se svého budoucího vstupu do Evropské unie, pokud EU nastolí nové podmínky tureckého vstupu, jak to bylo naznačeno na včerejší schůzce ministrů zahraničních zemí členských států unie ve velšském Newportu. Stejný postoj Ankara zaujme i v případě, že by jí místo plného vstupu bylo nabídnuto pouze „privilegované členství“. Takové řešení navrhuje část evropských politiků. Uvedl to podle agentury Reuters turecký ministr zahraničí Abdullah Gűl.

„Nikdo nemůže v současné době od Turecka očekávat nějaké ústupky. My trváme na svém stanovisku, Evropská unie se drží svého,“ uvedl Gűl. Začátek tureckých vstupních rozhovorů je naplánován na 3.října. Všech 25 členských států musí ovšem nejprve schválit vyjednávací mandát. Gűl se touto otázkou bude zabývat na dnešním pokračování jednání v Newportu.

Napětí mezi Tureckem a EU opět vzrostlo včera, kdy Ankara odmítla otevřít své přístavy a letiště kyperským dopravním prostředkům. Ministři zahraničí členských zemí EU se také včera usnesli, že zřejmě vyzvou Ankaru, aby co nejdříve formálně uznala Kyperskou republiku, což dosud vehementně odmítala.

Sdílet tento příspěvek