Česká ekonomika je ve skvělé kondici, dotahujeme úroveň EU

09.09.2005
Česká ekonomika je v nejlepší kondici za poslední desetiletí a přibližuje se úrovni zemí Evropské unie, shodli se dnes ekonomové.

Růst Hospodářství České republiky je v současnosti asi třikrát rychlejší než v zemích EU. Česko se Slovenskem jsou tahouny středoevropskéh regionu. Podle analytiků je to především díky zahraničním firmám, jež zejména v případě ČR výrazně zvyšují obchodní bilanci.

ČR má letos šanci překonat ekonomickou úroveň Portugalska, nejchudší země z původní EU, řekla dnes novinářům Helena Horská z Raiffeisenbank. Pro srovnání: Slovensko se přibližuje k 55 procentům průměrné ekonomické úrovně EU-25 (měřeno HDP na obyvatele v paritě kupní síly). Loni dosahoval hrubý domácí produkt na osobu v ČR 70 procent průměru EU (65 procent průměru eurozóny). Letos by se měl podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance posunout na 73 až 74 procent průměru EU (68 průměru eurozóny). „V konvergenčním dostihu by tak měla Česká republika předběhnout Maltu i Portugalsko a přiblížit se na dohled Slovinsku, Řecku a Kypru. Zbytek zemí na západ od našich hranic je ale stále na hony vzdálen,“ dodal Marek.
Vladimír Pikora z Volksbank ale říká, že v prvních letech bude dohánění západních zemí snadné. „Za deset let to bude ale daleko složitější. K rychlejšímu dohnání průměru bude pomáhat i rozšiřování EU na východ,“ uvedl.
Průměrný HDP na obyvatele bude totiž kvůli rozšíření o chudé ekonomiky klesat.
A příčina růstu české ekonomiky dle oslovených ekonomů?: „Růst HDP táhne čistý export, což už napovídaly i údaje zahraničního obchodu,“ řekl Petr Dufek z ČSOB. Podle Pikory Česko na rozdíl od okolních zemí těží z relativně dobré infrastruktury a geografické blízkosti západní Evropy. České podniky tak vyrábějí meziprodukty i konečné výrobky pro západní trhy. Výrobci navíc stále více využívají domácích dodavatelů, což se snižuje importní náročnost celé ekonomiky.
dlohodobý trend. Přes reálný růst mezd lidé spíše investují spíše do bydlení, než aby utráceli za spotřební zboží. Horská ale věří, že právě skvělý růst vývozních odvětví se projeví i ve spotřebě, zejména díky růstu příjmu zaměstnanců. Podle ekonomů by pak česká ekonomika mohla růst ještě více.
Experti jsou rovněž spokojeni se strukturou růstu HDP. Podle nich je výrazně zdravější než ve druhém čtvrtletí 1996, kdy ekonomika rostla o 5,7 procenta. Podle Davida Navrátila z České spořitelny je růst tažen exportem a nikoli domácí poptávkou, a nehrozí tak riziko růstu poptávkové inflace nebo zhoršení obchodní bilance tak, jak tomu bylo právě v roce 1996. Naopak výborná obchodní bilance posiluje korunu, a snižuje tím inflaci.
Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 5,1 procenta z revidovaných 4,7 procenta v prvních třech měsících roku. Vyšší meziroční růst byl naposledy zaznamenán ve druhém čtvrtletí 1996. Výsledek překonal odhady analytiků, kteří očekávali růst na 4,9 procenta.

Sdílet tento příspěvek