Francie i Británie se pokusí odstranit názorové rozdíly

07.10.2005
Lídři Velké Británie a Francie, Tony Blair a Jacques Chirac po vzájemné schůzce prohlásili, že se pokusí odstranit názorové rozdíly mezi oběma zeměmi v evropských otázkách. Chtějí tak přispět k vyšší harmonii v rámci EU.

Lídři Velké Británie a Francie, Tony Blair a Jacques Chirac po vzájemné schůzce prohlásili, že se pokusí odstranit názorové rozdíly mezi oběma zeměmi v evropských otázkách. Chtějí tak přispět k vyšší harmonii v rámci Evropské unie. Jejich schůzka ovšem nepřispěla k žádnému pokroku pro dosažení dohody o budoucím rozpočtu unie.

Předmětem jejich hodinového setkání byla příprava neformální vrcholné schůzky unie koncem měsíce v Británii, která je teď v EU předsednickou zemí. Předseda britské vlády povede na totéž téma rozhovory také se svým francouzským kolegou Dominiquem de Villepinem.

„Každý ví, že mezi Británií a Francií existují a budou existovat rozdíly. To je normální. Ale musíme se pokusit tyto rozdíly minimalizovat a snažit se, aby se nezvyšovaly“, uvedl Chirac podle agentury Reuters. Dále sdělil, že se Francie proto bude snažit podporovat současné britské předsednictví EU.

Blair označil jednání se Chirakem za velmi dobré a konstruktivní a vyslovil naději, že nadcházející vrcholná schůzka dospěje k pozitivním výsledkům. „Je důležité, aby naše země našly společnou cestu pro budoucnost Evropy, protože to je velmi důležité pro evropské občany,“ dodal britský premiér.

Podle Blaira znamená pro Evropskou unii velkou výzvu globalizace a unie musí najít taková řešení svých problémů, která jí umožní této výzvě čelit. Za „klíčová slova“ přitom označil konkurenceschopnost a solidaritu.

Tématem dnešní schůzky obou politiků byla čistě otázka Evropské unie. O mezinárodních problémech, jako je Irák nebo Blízký východ, podle vlastních slov nehovořili.

Blair a Chiran se dostali do ostrého sporu na červnovém Summitu EU kvůli budoucí finanční perspektivě Evropské unie. Blair tam podmínil zrušení slevy britského příspěvku do rozpočtu unie revizí jejích výdajů, zvlášť na zemědělství. To odmítal hlavně Chirac. Rozpočet na léta 2007 až 2013 tak nebyl schválen. Británie jako předsedající země Evropské unie předpokládá, že se o něm bude znovu jednat na prosincovém summitu.

Sdílet tento příspěvek