Na konferenci k výročí vstupu ČR do EU dnes vystoupí Pavel i Steinmeier

O přínosech a výzvách Evropské unie pro Česko a další členské státy dnes budou na konferenci na Pražském hradě hovořit německý prezident Frank-Walter Steinmeier a prezident Petr Pavel. Akce připomíná 20 let od vstupu do EU, řečníci mají také nastínit vizi budoucnosti. Česko se spolu se Slovenskem, Maďarskem, Polskem a dalšími šesti evropskými státy stalo členem unie 1. května 2004. 

V první části s názvem „Česko v EU: Včera, dnes a zítra“ vystoupí vedle české a německé hlavy státu také premiér Petr Fiala (ODS) a předsedové obou komor Parlamentu. Součástí má být také videozdravice přednesená zástupcem jedné z kandidátských zemí.

Řečníci se mají zabývat přínosy, které v uplynulých 20 letech rozšířená EUpřinesla členským státům. Panel má propojit pohledy zakládajících, novějších i budoucích členských států a pokusit se nastínit vizi společné budoucnosti. Ve druhé části pak budou odborníci diskutovat v panelu „Rozšířená Evropa za 20 let: Výzvy a příležitosti“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková k příležitosti 20. výročí rozšíření EU o deset zemí v pondělí vyzvala k urychlenému přijetí kandidátských států ze západního Balkánu, kam se řadí Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Albánie, Srbsko, Severní Makedonie a Kosovo. S případným rozšířením EU, která má nyní 27 členů, se podle pondělní DPA počítá nejdříve koncem tohoto desetiletí.

Konference „20 let Česko v EU: Vize pro rozšířenou Evropu“ je vyvrcholením řady akcí pořádaných při příležitosti výročí. Součástí je i dnešní večerní koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu.

Zdroje: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek