Polské prezidentské volby: Vyhrál konzervativec Kaczyński

24.10.2005
Podle televizních odhadů vyhrál včera ve druhém kole polských prezidentských voleb nad svým soupeřem, liberálem Donaldem Tuskem, o pět až šest procent hlasů.

Novým polským prezidentem se podle prvních odhadů výsledků stane konzervativec a bývalý předák Solidarity Lech Kaczynski. Podle televizních odhadů vyhrál včera ve druhém kole prezidentských voleb nad svým soupeřem, liberálem Donaldem Tuskem, o pět až šest procent hlasů.

Tusk byl přitom dlouhodobě favoritem voleb, jeho náskok Kaczynski stáhl agresívní a emotivní kampaní. U voličů levice a populistů, jejichž hlasy přitáhl v druhém kole, zřejmě zabodoval svým ostrým rozdělením na Polsko liberální a sociální.
„Polsko nyní potřebuje jednotu, shodu založenou na pravdě,“ řekl Kaczynski v prvním projevu po ohlášení odhadů výsledků. Svému soupeři nabídl funkci maršálka Sejmu.

Oficiální výsledky budou oznámeny až dnes po poledni. Kaczynski, který byl dosud starostou Varšavy, by se měl prezidentského úřadu ujmout v prosinci. Jeho bratr, dvojče Jaroslaw, vedl úspěšně v parlamentních volbách před měsícem jejich společnou stranu Právo a spravedlnost k vítězství. Tento týden se čeká uzavření koaliční dohody s Tuskovými liberály na nové vládě.

Kaczynski tvrdou a emotivní kampaní stáhl kdysi dvacetiprocentní náskok bývalého místopředsedy Sejmu Tuska v průzkumech. Oba v posledních dnech kampaně letadly, vrtulníky i rychlými vozy stíhali jednu debatu a jeden mítink za druhým zejména v oblastech, kde v prvním kole získali nejméně hlasů. V poslední televizní debatě v pátek působil Kaczynski jistěji a lépe než Tusk.

Kaczynského příznivci včera v centru Varšavy večer dlouho do noci oslavovali vítězství. Donald Tusk pouze krátce poděkoval voličům a spolupracovníkům a uvedl, že rozhovory a prohlášení dá až dnes po ohlášení oficiálních výsledků voleb.

Hlasovala polovina Poláků

Prezident „Kačer“

„Jarek říká, že je důležitější, abych se stal prezidentem než on premiérem, i když jako šéf vlády může udělat víc,“ vysvětlil Lech týdeníku Wprost, proč jeho bratr odmítl ucházet se o post premiéra a vyjednávat s koaličními partnery liberály o složení nové vlády jako budoucí šéf vlády. Ať byla kalkulace obou bratrů jakákoli, vyšla jim a Polsko mohou nyní spravovat dvojčata. Na otázky, jak se od sebe politicky liší, tak Jaroslaw vždy tvrdí, že jeho bratr je trochu více nalevo.
Lech ve své kampani sliboval morální revoluci, založení nového Polska, čtvrté republiky, která bude očištěna od komunistů a jejich pohrobků. V roce 1995, kdy se ucházel o funkci prezidenta poprvé, s podobným ostře protikomunistickým programem naprosto propadl a raději před volbami ze soutěže vycouval.

Svoji veřejnou kariéru zahájili bratři v 60. letech ve filmu Dva, kteří ukradli měsíc, jenž se teď s úspěchem promítá ve Varšavě. Kariéru politickou začali v dalším desetiletí jako právníci antirežimního Výboru na obranu dělníků a později v Solidaritě, kde byl Lech Kaczynski v letech 1990 až 1991 číslem dva po Lechu Walesovi. Souboj o vůdce Solidarity ale prohrál s Marianem Krzaklewským a oba bratři se pak dostali do politického konfliktu s Walesou, jenž nyní ve volbách podpořil Tuska, když založili svoji první vlastní stranu a byli obviněni ze štěpení Solidarity.

„Bratři Kaczynští jsou poslední ze skupiny vůdců Solidarity, kteří neodešli z politiky. Angažovanost v Solidaritě jim je nejlepším doporučením,“ řekl Tomasz Žukowski, politolog z Varšavské univerzity.
Lech byl senátorem i poslancem za různá postsolidaritní uskupení, v předchozí pravicové vládě byl ministrem spravedlnosti a svými ostrými postoji přispěl k rozkladu toto poslední postsolidaritní vlády.

Konzervativní populista

Nelibost v Evropské unii vzbudil, když jako starosta Varšavy, což je funkce, kterou dosud zastával, zakázal pochod homosexuálů a chce i nadále omezit práva gayů a lesbiček. V předvolební kampani také podpořil znovuzavedení trestu smrti, což ale pozorovatelé vykládají jako snahu získat si pravicové voliče.
Lech Kaczynski chce být aktivním prezidentem, využívat více práva na předkládání zákonů nebo jejich vetování, na účast prezidenta na zasedáních vlády.

V zahraničně politické oblasti je však nečitelný, neboť jen zřídka cestuje do zahraničí. Evropská integrace je v jeho očích podezřelým projektem a za jeho vlády se určitě nebude konat referendum o přijetí eura, neboť referenda vypisuje v Polsku prezident. Lze očekávat posílení vztahů se Spojenými státy.
„Pokud bych byl zvolen, tak má první cesta by byla do Vatikánu a potom do Washingtonu,“ řekl nedávno Lech Kaczynski agentuře Reuters. Bude tvrdý vůči Německu a Rusku, dvěma tradičním rivalům Polska na středoevropské scéně.
Novináři i jeho političtí protivníci oceňují, že v debatách dokázal hájit názory, které nebyly většinové, a stát si za nimi. Lech Kaczynski je hrdý na svoji lidovou přezdívku „Kačer“, je ženatý, má dceru a vnučku.

Sdílet tento příspěvek