Schröderovi kritici skloňují slovo etika

13.12.2005
Kritika na adresu bývalého německého kancléře Schrödera stále přitvrzuje. Poté, co o víkendu vyšlo najevo, že usedne v čele dozorčí rady rusko-německého konsorcia pro výstavbu a provoz plynovodu NEGP, rozpoutala se mezi německými politiky ostrá diskuse.

Kritika na adresu bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera stále přitvrzuje. Poté, co o víkendu vyšlo najevo, že usedne v čele dozorčí rady rusko-německého konsorcia pro výstavbu a provoz plynovodu NEGP, rozpoutala se včera mezi německými politiky ostrá diskuse. Někteří nyní požadují zavedení etického kodexu.

První Schröderovo rozhodnutí, pracovat jako poradce pro švýcarský mediální koncern Ringier, přitom v Německu nikoho nijak nepopudilo. A to přesto, že spolupráce byla oznámena hned druhý den po jeho odchodu z funkce.
Angažmá v projektu plynovodu, na němž se podílí jak ruský koncern Gazprom, tak německé společnosti Eon a Wintershall, je ale podle jeho kolegů i protivníků sporné. Schröder totiž jednak stavbu plynovodu jako politik velmi propagoval, nyní navíc německá média spekulují o tom, že by za svůj post mohl dostat až jeden milión eur ročně.

Kritika ze všech stran

V samotné SPD postup Schrödera narazil na různé názory. Oporu mu přitom demonstrativně vyjádřili také dva hlavní představitelé SPD, její předseda Matthias Platzeck a jeho předchůdce a nynější vicekancléř, Franz Müntefering.
„Schröder je zcela počestný,“ řekl Platzeck. „Během své práce jako kancléř učinil velmi mnoho pro zastoupení německých firem na mezinárodních trzích a jsem si jist, že tak bude činit i nadále,“ dodal.
Předseda frakce SPD Peter Struck a vicepředseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse naopak řekli, že by to na jeho místě „takto neudělali“.

Pobouření Poláci

Pro německé manažery přitom vláda již takový kodex zavedla. Takzvaný Corporate Governance Index má sloužit jak investorům, tak zákazníkům a akcionářům a posílit jejich důvěru ve firmy. Závazně platný je pro všechny koncerny kotované na frankfurtské burze, pro ostatní je jeho dodržování dobrovolné.

Příklad při vytvoření kodexu pro politiky by si Němci mohli vzít také z Evropské unie. Zde byla stanovena pravidla pro chování členů Evropské komise, kteří odejdou z funkce. Ti zpravidla nesmějí jeden rok po skončení práce pro komisi jít do nového zaměstnání, výjimka je možná pouze se souhlasem komise. Dále jsou stanovena také pravidla, jak mohou být jmenováni spolupracovníci komise či jak je možné uplatňovat různé náklady a které čestné funkce lze vykonávat.
Zavedení kodexu tehdy inicioval bývalý německý komisař pro průmysl Martin Bangemann, který se předčasně této funkce vzdal, aby mohl pracovat pro španělskou společnost Telefónica.

Sdílet tento příspěvek