Brusel žádá revizi tendrů za miliardy

15.12.2005
Státní podnik Lesy ČR nezadával zakázky podle příslušného zákona – a Česku za to hrozí sankce od Evropské komise. Brusel poskytl Praze dva měsíce na nápravu chyb.

Státní podnik Lesy ČR nezadával zakázky podle příslušného zákona – a Česku za to hrozí sankce od Evropské komise. Brusel poskytl Praze dva měsíce na nápravu chyb.
„Komise rozhodla o zahájení přestupkového řízení vůči České republice,“ potvrdila vedoucí českého zastoupení komise Kateřina Thompsonová.

Česko porušilo takzvanou přístupovou smlouvu Evropské unie, podle níž se státní podniky při zakázkách musí řídit zákonem o zadávání zakázek. To Lesy nedělaly a tvrdily, že se na ně zákon nevztahuje. To nyní unie napadla.

V lesích nastal chaos

„Kritizované tendry mohou zrušit jen soudy. My můžeme nařídit, aby nové smlouvy nebyly plněny. Ve státních lesích by tak soukromé firmy pracovaly podle smluv starých. Ale za to nás zase mohou některé podniky žalovat kvůli ušlému zisku,“ říká Pecina.
Pokud však Pecina nezasáhne, nebude Česko schopné Bruselu jeho kritiku vyvrátit. A zároveň jen zesílí aktivitu soukromých firem, které si na neprůhlednost tendrů stěžují už řadu měsíců.

„Jen se potvrdilo, co říkáme pořád. Soutěž nebyla v pořádku. Pouze nám Lesy způsobily škody v řádu možná několika miliard korun,“ říká šéf největší lesnické firmy CE Wood Ivan Doubrava. CE Wood se totiž největšího nového tendru vůbec nezúčastnil. Rozhodnutí Bruselu je vítězstvím právě pro CE Wood, tento podnik podal do Bruselu stížnost. Právní zástupce firmy Radek Pokorný se netají tím, že chce antimonopolní úřad přimět k úplnému zrušení výsledků tendrů.

Má totiž v Bruselu podanou i další stížnost. Poukazuje v ní na to, že státní Lesy se neprůhlednými výběrovými řízeními dopustily i porušení zákona o veřejné podpoře. „Komise už vzala na vědomí i tento podnět,“ prohlašuje Pokorný.
„Jedinou jistotou zatím je, že budoucí tendry budou podle zákona. Teď hledáme řešení, jak překlenout dobu do jejich vyhlášení,“ shrnuje Pecina.

Zástupci Lesů se diví

Spor o tendry Lesů ČR
Leden 2005 – Lesníci ze soukromých firem proti novým tendrům, chystaným ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem, demonstrují před jeho úřadem. Bojí se o práci.
Březen 2005 – Lesy ČR vyhlašují výsledky prvního tendru, firmy ho kritizují za neprůhlednost.
Září 2005 – Lesy vyhlašují výsledky druhého tendru už na 37 procent ploch. Kritika firem trvá, největší CE Wood soutěž bojkotuje.
Prosinec 2005 – Evropská komise zahajuje proti Česku řízení kvůli neprůhlednosti tendrů.

Sdílet tento příspěvek