Summit EU začíná, Češi budou bojovat o peníze

15.12.2005

Premiér Jiří Paroubek považuje stávající britský návrh rozpočtu EU za dobrý, ale bude se ho snažit ve prospěch ČR ještě vylepšit.

Český premiér Jiří Paroubek bude při jednání o sedmiletém rozpočtu EU bojovat o další navýšení příjmů pro Českou republiku. Návrh, který je na stole, považuje za dobrý, ale bude se ho snažit ve prospěch ČR ještě vylepšit, sdělil v Bruselu novinářům před zahájením summitu EU, který se bude rozpočtem zabývat.

Jeho hlavní námitkou proti poslednímu britskému návrhu bude, že dosavadní propočet příjmů z fondů EU určených pro chudší země a regiony vychází z dubnové prognózy Evropské komise, která odhadla růst českého HDP na průměrně 3,3 procenta, ve skutečnosti však bude zřejmě podstatně vyšší. „Letos máme pět procent a nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být napřesrok méně,“ uvedl premiér.

Rozdíl takto způsobený odhaduje na 500 milionů eur. Británie již slíbila přidat 200 milionů pro Prahu, Paroubek bude chtít další příslib hned a ne až v roce 2010, kdy se podle návrhu mají provést korekce podle skutečného růstu hrubého domácího produktu členských zemí. Maximální výše dotací se počítá podle HDP.

Za výrazný klad středečního britského návrhu považuje Paroubek nabídku, aby se z evropských peněz směla platit daň z přidané hodnoty projektů prováděných obcemi a nevládními organizacemi. Při pětiprocentní DPH by to mohlo pro české adresáty znamenat úsporu pěti miliard korun ročně. „Vynásobíme-li to sedmi, dojdeme k částce vyšší než jedna miliarda eur,“ uvedl.

S vládní pozicí k novému britskému návrhu víceméně souhlasí i opoziční ODS. „Pozice České republiky, jak bude prezentována na dnešním jednání Evropské rady, je velmi podobná pozici ODS. My tuto pozici podporujeme,“ řekl Topolánek poté, co se v Bruselu sešel s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a s činiteli Evropské lidové strany.

Podle Topolánka tyto podmínky ODS vyhovují. „S většinou pozic souhlasíme,“ uvedl. Jeho strana by kladla větší důraz na snížení zemědělských dotací, uznává ovšem, že vláda souhlasí s otevřením debaty v EU o celkovém přehodnocení rozpočtu EU v roce 2009.

Summit uzavře nedobrý rok 2005, který byl svědkem krachu ratifikace evropské ústavy a který členské státy strávily převážně hádáním o peníze; obojí mělo negativní dopad na veřejné mínění. Prohloubil se dojem, že zájem o rozvoj společného projektu ustupuje úporné obraně krátkodobých národních zájmů, ne- li volebním kalkulacím politických lídrů.

Podle britského premiéra Blaira budou jednání státníků o rozpočtu tvrdá a obtížná. Výsledek vrcholné schůzky je podle něj „na vážkách“.
Blair má ještě před oficiálním začátkem summitu jednání s francouzským prezidentem Jacquesem Chiracem. Právě Francie patří spolu s Polskem ke státům, které nejvíce protestují proti poslednímu návrhu britského předsednictví.

„Bude to velmi tvrdé a velmi obtížné. Je nutné se chovat od začátku upřímně, výsledek je na vážkách. Pro dosažení dohody uděláme, co bude v našich silách,“ řekl Blair. Podle něj je důležité, že návrh dává bývalým komunistickým státům střední a východní Evropy šanci na růst.

Výsledek jednání státníků všech 25 členských zemí by měl být známý v pátek večer nebo v noci na sobotu. Británie navrhla úsporný rozpočet ve výši 1,03 procenta hrubého národního důchodu unie. Novým členským státům navrhla méně než červnový neúspěšný lucemburský návrh, ale zároveň jim nabídla lepší podmínky čerpání.

Sdílet tento příspěvek