Komise navrhuje navýšení finanční perspektivy o 8,5 mld. eur

01.02.2006

Prostředky by měly podle evropské exekutivy putovat na financování neočekávaných výdajů a do tzv. globalizačního fondu.

Evropská komise navrhla členským státům, aby k sedmiletému rozpočtu EU na léta 2007-13 přidaly skoro pět miliard eur (700 milionů eur ročně) na tzv. flexibilitu, tedy na neočekávané výdaje. Je to jeden z konkrétních bodů návrhu dohody mezi institucemi EU, kterou bude konkretizována politická shoda šéfů států a vlád z loňského prosince.

Dosud tyto prostředky, které se nezapočítávají do schválených stropů rozpočtu, činily ročně 200 milionů eur a byly využívány převážně na nečekané potřeby ve vnějších vztazích unie. Komise si přeje jejich výrazné navýšení a argumentuje tím, že to je v souladu s celkovým zpřísněním rozpočtové politiky EU.

Dalších 3,5 miliardy eur nad rámec rozpočtu navrhuje EK vložit do tzv. globalizačního fondu, který má sloužit jako okamžitá podpora pro pracující v podnicích postižených globální konkurencí, mimo jiné na rekvalifikaci a hledání jiné práce. ČR měla ke zřízení tohoto fondu výhrady; naopak český komisař Vladimír Špidla ho podporuje a domnívá se, že by mohl být využíván právě v případech, kdy by se i české podniky, například textilní, ocitly ve svízelné situaci kvůli zahraniční konkurenci.

EK se zatím nevyslovuje k samotným položkám rozpočtu, ačkoli není zcela spokojena s tím, jak nejvyšší politici v prosinci rozdělili 862,4 miliardy eur, jež byly výsledkem vydřeného kompromisu o sedmiletém hospodaření. Hodlá podle dobrých zdrojů navrhnout mimo jiné navýšení peněz na programy pro školství a mládež, což požaduje také Evropský parlament. Ten si však zatím z taktických důvodů nepřeje operovat s konkrétními čísly.

Politická shoda na nejvyšší úrovni nestačí, aby rozpočet začal platit; pro to je nezbytná dohoda Rady EU (předsednické země), Evropského parlamentu a Evropské komise.

Sdílet tento příspěvek