Německé firmy rostou. Ale co zaměstnanost?

22.03.2006
Na rozdíl od malátných 90. let teď německé podniky nalézají nové cesty, jak srovnat krok se zahraniční konkurencí.
Věci se rychle mění.

Prodejní manažer Hansjörg Cramer z německé pojišťovací společnosti Allianz si pochvaluje, že jeho tým nyní pracuje efektivně. Podřízení jsou čerstvě vybaveni laptopy s novým softwarem, kterým mohou pohotově vyhledat důležitá data pro klienty. Neztrácejí čas zbytečným telefonováním.

Firma Allianz nalezla způsob, jak pracovat s větší účinností. Stejně jako další tisíce německých firem.
Na rozdíl od malátných 90. let teď německé podniky nalézají nové cesty, jak srovnat krok se zahraniční konkurencí.
Věci se rychle mění. Němci najednou naslouchají téměř výhradně příznivým zprávám. Růst největší evropské ekonomiky letos dosáhne 1,5 procenta. Za tím bude stát vývoz. Přebytek zahraničního obchodu se letos vyšplhá na nový rekord 167 miliard eur.

Ekonomice se daří

Podnikatelé se chovají i v období počínajícího růstu nanejvýš opatrně. Pokračují v nastaveném trendu: snaží se tlačit odborové svazy k prodlužování pracovní doby. Nebo trvají na zmenšování pracovních úvazků – při zachování stejného objemu práce.
„Snažíme se dělat více práce se stejným počtem lidí,“ líčí Hansjörg Cramer jednoduchou strategii.
Nezaměstnanost, která stále přesahuje 12 procent, přitom zůstává největší sociální výzvou, která stojí před vládou velké koalice kancléřky Angely Merkelové.

Místa nepřibývají

Firmy tak reagovaly na delší období útlumu, které má už Německo zřejmě za sebou. Důraz na maximální snižování stavu zaměstnanců ale ze špatných časů přetrval, klíčící růst to nemění.
V uplynulé dekádě to přitom bylo jinak. V období na počátku roku 1994, kdy eurozóna prožívala první opatrné náznaky růstu, ještě ubylo v eurozóně 440 tisíc míst. Už v následujících dvou letech, kdy evropské ekonomiky rostly, se ale zvýšil počet pracovních příležitostí o 700 tisíc, uvádějí statistiky Eurostatu.

Anebo: v roce 1997 vytvořily evropské ekonomiky celkem 1,1 miliónu nových pracovních příležitostí. Téměř stejný počet míst – 1,2 miliónu – trvalo přitom vytvořit ve srovnatelném období 2002 až 2004 plné tři roky.

Vláda spoléhá na růst

Balík podpůrných opatření například společnostem umožní odepisovat 30 procent kapitálových investic proti dosavadním 20 procentům. A především: počítá s růstem vládních výdajů na vědu a výzkum v hodnotě šesti miliard eur.
„Program bude významným příspěvkem k hospodářskému oživení Německa,“ prohlásila náměstkyně ministra financí Barbara Hendricksová.

Tvrdší pravidla

Berlín věří, že delší období růstu nakonec nová místa přinese. Na výsledku bude do velké míry záviset, zda Merkelové vydrží dosavadní vysoká obliba v průzkumech.
Na západu Německa ovšem pokračují vytrvalé stávky zaměstnanců veřejného sektoru, kteří protestují právě proti prodlužování pracovní doby.
„Snižování nezaměstnanosti bude v Evropě stále velkým dobrodružstvím,“ míní bruselský ekonom André Sapir.

Sdílet tento příspěvek