Duel Prodi – Berlusconi skončil opět remízou

05.04.2006

Ti, kdo chtěli volit Berlusconiho, zůstávají na jeho straně, a totéž platí i o opozici. Souboj byl o nerozhodné voliče.

/Od našeho spolupracovníka/
Svůj hlavní trumf vytáhl italský premiér Silvio Berlusconi až úplně na závěr druhého a posledního televizního duelu s šéfem opozice Romanem Prodim. Podíval se přímo do kamery, namířil ukazovák jako kdysi strýček Sam na plakátu mobilizujícím Američany do I. světové války a řekl: Pro nás je váš byt či dům svatyně, a proto zrušíme komunální daň, kterou z nich musíte platit.
A protože se jednalo o závěrečné prohlášení, kterým celý pondělní program končil, bývalý předseda Evropské komise, který vede italskou opozici, neměl možnost se ho zeptat: a kde na to vezmete peníze? Tato otázka určitě zaměstná poslední dny předvolební kampaně.


Daně a rozbroje

Televizní magnát se snažil během celé debaty přesvědčit nerozhodné voliče, že v případě vítězství levého středu budou zvýšeny daně, především z nemovitostí. Téma důležité, protože téměř 80 procent italských rodin bydlí ve vlastním.
Nemovitosti jsou také nejjistější formou investice a úspor. A když levicové křídlo Prodiho koalice začalo před dvěma týdny hovořit o tom, že bude opět zavedena dědická daň, Berlusconi a jeho spojenci se pokusili přesvědčit obyvatele o tom, že vítězství Prodiho znamená nové oběti a daně.
Vládní většině také nahrály neshody v táboře opozice. Předseda opoziční centristické strany Francesco Rutelli řekl, že žádné nové daně nebudou zavedeny, Berlusconi se jen snaží zamaskovat fiasko své politiky.
Tajemník strany komunistické obnovy Fausto Bertinotti, která by dle předpovědí měla získat aspoň šest procent hlasů a je tedy významnou složkou opozice, naopak prohlásil: Během pěti let Berlusconiho vlády se chudí stali ještě chudšími a bohatí ještě bohatšími, je nutné zavést spravedlivější distribuci příjmů.
A těchto rozporů se pravice snažila využít.

Prodi: Platit budou boháči
Romano Prodi se při pondělním televizním duelu tyto obavy snažil zahnat: Bude zavedena daň pouze pro majetky přesahující mnoho miliónů eur.
Není jisté, zda se mu to podařilo, při televizní debatě vystupoval klidně a nenechal se vyprovokovat magnátovými útoky, který ho neustále označoval za fíkový list, dobráckou tvář venkovského faráře, která má zakrýt, že 70 procent jeho koalice jsou buď komunisté, anebo bývalí komunisté.
Pouze v okamžiku, kdy Berlusconi ze sebe vychrlil dlouhou řadu číselných údajů, prokazujících úspěšnou činnost jeho vlády, mu Prodi řekl, že s údaji zachází jako opilec, který se opírá o pouliční svítilnu, aby neupadl. Magnát mu laskavost okamžitě oplatil známou Leninovou větou o užitečných idiotech.
Při odchodu z televizního studia veřejnoprávní společnosti RAI Berlusconi prohlásil: Zvítězil jsem ve dvou setech 6-0, 6-0.
Jeho stoupenci tento názor přirozeně sdílejí, opozice naopak je přesvědčena, že i tentokrát Prodi zvítězil na body.

Rozhodnou nerozhodní
Významný politolog Renato Mannheimer ale nesdílí nadšení žádného z táborů: Myslím, že debata situaci příliš nezměnila. Ti, kdo chtěli volit Berlusconiho, zůstávají na jeho straně, a totéž platí i o opozici. Souboj byl o nerozhodné voliče – a těm podle mého názoru pochyby zůstaly. A bude hodně záležet na tom, jak se problém komunální daně vysvětlí.
Italský zákon stanoví, že během posledních dvou předvolebních týdnů nesmějí být publikovány průzkumy veřejného mínění, aby voliči nebyli ovlivňováni. V tomto okamžiku tedy neexistují důvěryhodné informace o trendech obyvatelstva. Většina politologů se ale přiklání k názoru, že otázka daní Berlusconiho koalici prospěla, ale že Prodiho levý střed zůstává nadále favoritem.

 

Sdílet tento příspěvek