Kovács: Zápas o lacinější pleny bude pokračovat

05.04.2006
Evropský komisař pro daňové otázky oznámil, že ke konečnému rozhodnutí v souvislosti s DPH na dětské pleny, dospěje komise příští týden.

Evropský komisař pro daňové otázky László Kovács dal v Bruselu najevo, že zápas o lacinější dětské pleny v Česku byl jen nakrátko odročen, ale brzy bude pokračovat. V úterý se totiž Vladimíru Špidlovi a jeho francouzskému kolegovi Jacquesovi Barrotovi podařilo zablokovat Kovácsův návrh spustit sankční řízení proti Česku, Maďarsku, Maltě, Polsku a Portugalsku a přimět je tak k přeřazení plen ze snížené do běžné sazby daně z přidané hodnoty.


„Odklad nebude dlouhý. Příští týden dospějeme ke konečnému rozhodnutí,“ řekl Kovács na.


Při úterním zvažování posloužily dva argumenty, politický a právní. Podle prvního je zdražování plenek v rozporu s demografickou politikou EU. Podle druhého není jasné, jak interpretovat příslušnou pasáž směrnice, z níž v různých jazykových mutacích rozdílně vyplývá, zda na pleny lze vztáhnout nižší sazbu daně či nikoli.


Kovács připustil, že zdražení plen, které by postihlo mladé rodiče, je „citlivá věc“. Ale k odkladu vedly komisi námitky na údajnou nejasnost předpisů, které je třeba vysvětlit do příštího zasedání. Kovácsovi se právní situace zdá jasná: Dětské pleny nejsou zařazeny na příloze směrnice vypočítávající, které zboží lze zatížit sníženou sazbou DPH. Mezi uznatelné položky tak lze zařadit třeba pleny pro dospělé, ale nikoliv plenky pro děti. „Pleny pro dospělé řeší patologické situace, pleny pro děti fyziologické,“ dodal.


Naopak podle české strany lze pod pojem hygienické potřeby v dotyčné příloze podřadit podle anglického i českého textu i dětské pleny. EK však údajně vycházela dosud spíše z francouzského znění, podle něhož nelze pleny za hygienické potřeby považovat.


Pokud by se EK přeci jen rozhodla spustit sankční řízení proti pěti zemím, v prvním kroku by do metropolí odeslala jen upozornění, pak by dotyčné státy měly dva měsíce času na odpověď. Pokud by vysvětlení shledala EK neuspokojivými, zaslala by druhé varování, opět s lhůtou na odpověď. V třetím kroku by hrozila žaloba u Evropského soudního dvora a až v případě nerespektování jeho verdiktu by mohla přijít i finanční pokuta. Podle českých zdrojů je Praha odhodlána vytrvat v odporu až do soudního procesu; soud sídlící v Lucemburku však vychází právě z textů ve francouzštině, která je jeho jednací řečí.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek