Evropští komunisté se postavili proti Lisabonské strategii

10.04.2006
Zástupci evropských komunistických stran se na svém setkání rovněž vyslovili proti přeměně „vzdělávání na zboží“.

Představitelé 19 evropských komunistických stran na závěr dvoudenního zasedání v Aténách odsoudili takzvanou Lisabonskou strategii, kterou chce Evropská unie posílit konkurenceschopnost a zaměstnanost, a společně se vyslovili proti přeměně „vzdělávání na zboží“. Aténského jednání se rovněž účastnili i zástupci českých komunistů.

„Jsme proti restrukturalizaci vzdělávání na základě Lisabonské strategie a dospěli jsme k závěru, že privatizace přemění vzdělávání na zboží,“ řekl agentuřw AFP Eliseos Vagenas z pořádající Komunistické strany Řecka (KKE).

Účastníci jednání zpracovali návrhy směřující „k posílení vzájemné spolupráce a k zajištění veřejného a bezplatného charakteru vzdělání“. Zavázali se také k boji „proti úzké specializaci zaměstnání, která má za cíl pružnější a levnější trh práce“.
„Je pokrytecké říkat, že svázání vzdělávání s trhem práce přispěje k boji proti nezaměstnanosti. Jsou to přece velké výzkumné společnosti, které financují vzdělávací programy, z nichž chtějí těžit,“ dodal Vagenas.

AFP napsala, že kromě KKE a komunistů z České republiky se zasedání v Aténách zúčastnily rovněž komunistické strany z Belgie, Kypru, Británie, Nizozemska, Polska, Turecka, Albánie, Arménie, Bulharska, Gruzie, Chorvatska, Litvy, Lotyšska a Ruska; zbývající tři země agentura neupřesnila.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek