Prodiho cesta k vládě bude dlouhá

13.04.2006
Vyhrát volby bylo pro vůdce levicové opozice Romana Prodiho těžké. Dojít k sestavení vlády se ale zdá být ještě složitější.

Vyhrát volby bylo pro vůdce levicové opozice Romana Prodiho těžké. Dojít k sestavení vlády se ale zdá být ještě složitější.
Přepočítávání nepotvrzených volebních lístků potrvá nejméně do zítřka. Bez kontroly hlasů odmítá šéf pravice premiér Silvio Berlusconi výsledky voleb uznat. Dokonce hlasování označil za zfalšované. „Výsledky voleb se musí změnit, protože došlo k rozsáhlým podvodům,“ řekl včera Berlusconi novinářům po schůzce s prezidentem Carlem Azegliem Ciampim.
Romano Prodi veškerá obvinění odmítl a trvá na tom, že sestaví vládu. „Zvítězili jsme my. Berlusconi musí jít,“ prohlásil Prodi.

Desítky tisíc lístků, které jsou kontrolovány, podle něj nemohou výsledek voleb zvrátit. „Určitě ne, při hlasování se může stát chyba, ale ty chyby se rozdělí na obě strany stejně,“ řekl Prodi Hospodářským novinám. „Tomu skutečně nerozumím, přece to byl on a jeho vláda, kdo zorganizovali a řídili celé volby, jeho ministr vnitra.“
Pravicová vláda loni měnila volební zákon s nadějí, že přinese komplikace pravděpodobnému favoritovi – Prodimu. Předpoklad se nakonec nepotvrdil. Stejně jako jiné, například že Italové v zahraniční budou hlasovat především pro Berlusconiho.

Cesta k příští vládě bude ale určitě ještě dlouhá a složitá, shodují se Italové. Kabinet bude mít značně křehký mandát.
„Tato vláda bude velmi slabá, podle mě při prvním kýchnutí dostane chřipku a padne, určitě nevydrží pět let,“ řekl HN Giovanni Sartori, respektovaný politolog, který působí na Florentské univerzitě. Levice, která dlouho vedla v průzkumech, podle něj přišla o vítězství. „V Senátu se příští vládě nepodaří prosadit téměř nic.“

Jiné země, například Německo, řeší podobný problém vytvořením velké koalice. V Itálii, po dlouhých měsících osobně vyhrocené a nepřátelské kampaně, to je téměř vyloučeno. Přesto Berlusconi tuto možnost zmínil.
Levice návrh odmítla. „Tento návrh nemůžeme přijmout, k velké koalici nejsou podmínky,“ řekl Prodi. „Nejde o to, že kampaň byla ostrá. Šli jsme ale do voleb s jasným programem, naši voliči by ústup ze slibů nepřijali.“
Giovanni Sartori se ale domnívá, že tato možnost může přijít na pořad debaty později. „Mezi oběma lídry existuje nevraživost, kterou bude obtížné překonat. Ale politika je umění možného.“
Tedy: mohou přijít jiné osobnosti, pro než bude dohoda snazší.

„Náměstek Berlusconiho Gianni Leta je mužem, který požívá důvěru u velké části levice,“ míní Sartori. „A Francesco Rutelli, šéf centristické Kopretiny, je zase přijatelný pro velkou část Berlusconiho koalice,“ zmínil politiky, kteří by mohli otupit oboustrannou animozitu.

Předtím je ovšem třeba vyřešit ještě jeden důležitý problém, otázku budoucího prezidenta, který vládu jmenuje.
„Myslím, že současný prezident Ciampi neměl předávat jmenování premiéra do rukou svého nástupce, měl na sebe vzít odpovědnost a jmenovat Prodiho,“ řekl Sartori. Domnívá se, že pětaosmdesátiletý prezident už je příliš unavený.
Romano Prodi uvedl, že nejdříve je potřeba vyčkat na konečný výsledek hlasování. Koncem měsíce se sejdou obě komory parlamentu, zvolí předsedy, potom společné zasedání obou komor zvolí nového prezidenta.
„Je to složitý proces, ale vychází z italské ústavy,“ řekl Prodi.

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek