EK myslí na občany, pomoci má nový program

11.05.2006
EK v rámci nového programu zformulovala 12 politických iniciativ, které mají přispět k tomu, aby evropská integrace přinášela pozitivní výsledky.

Evropská komise ve středu přijala program politiky pro občany Evropské unie. Program využívá podnětů vzešlých z vnitrostátních debat, které proběhly v období reflexe, k jehož zahájení v loňském roce vyzvali političtí představitelé členských států EU.

„Nový krok Komise představuje významný předěl v práci Komise, které předsedám. V průběhu uplynulých osmnácti měsíců jsme se úspěšně věnovali řešení řady otázek, které se v době, kdy jsem nastupoval do svého úřadu, nacházely v mrtvém bodě. Dnes tedy přijímáme náročný program politiky ve prospěch občanů. Jeho uskutečňování si vyžádá vyvinutí spojeného úsilí všech členských států a i orgánů Evropské unie“, prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Podle místopředsedkyně EK Margot Wallströmové chce Komise novým programem dokázat, že naslouchá hlasu občanů. Evropská unie ukazovala svou prací cestu vpřed; přestože mají smíšené pocity ohledně členství v EU nebo konkrétních způsobů, jimiž unie funguje, jsou přesvědčeni, že Evropská unie přináší pozitivní politické výsledky“, uvedla.

Program vychází ze strategických cílů prosperity, solidarity a bezpečnosti a trvale se zaměřuje na zajištění zaměstnanosti a hospodářského růstu. Debata o Evropě však ukázala, že existuje rozdíl mezi činností evropských orgánů a vnímáním úlohy Evropy v široké veřejnosti. Ke znovuzískání důvěry veřejnosti hodlá Komise využít všechny své vnitřní i vnější zdroje, aby mohla vyřešit problémy, na něž poukazují evropští občané.

Pomoci má dvanáct iniciativ

EK v rámci nového programu zformulovala 12 politických iniciativ, které mají přispět k tomu, aby evropská integrace přinášela pozitivní výsledky. Mezi tyto iniciativy například zařadila revizi jednotného trhu, která má přinést jeho lepší fungování, nebo zlepšení rozhodovacího procesu a zvýšení odpovědnosti orgánů v oblasti politiky spravedlnosti, svobody a bezpečnosti. Dále by se EK chtěla přijmout „seznamu oprávněných nároků“, jenž má napomoci tomu, aby občané EU lépe znali svá práva a mohli je účinněji uplatňovat.

Komise rovněž plánuje svou účast na diskusích o tempu a rozsahu rozšiřování. Komise již vbrzku zveřejní strategický dokument o vnějších vztazích Evropské unie a ještě v letošním roce zahájí debatu o vnějších důsledcích, které pro Unii vyplynou z pokračující globalizace.

Období reflexe vyhlásili evropští lídři v červnu loňského roku po neúspěšných referendech o evropské ústavní smlouvě ve Francii a Nizozemsku. Jeho přínos by měl vyhodnotit následující summit EU, který se koná v červnu.

Autor: rai-ihned, europa.eu.int

Sdílet tento příspěvek