EU podle WTO blokovala dovoz modifikovaných potravin nelegálně

11.05.2006

WTO se tak postavila na stranu USA, Kanady a Argentiny, které si na politiku EU stěžovaly.

Světová obchodní organizace (WTO) potvrdila své předběžné rozhodnutí, podle něhož Evropská unie porušovala mezinárodní obchodní pravidla, když blokovala dovozy geneticky modifikovaných potravin (GMO). WTO se tak postavila na stranu USA, Kanady a Argentiny, které si na politiku EU stěžovaly. Brusel ovšem dal po rozhodnutí WTO jasně najevo, že politiku vůči WTO nijak nezmění.

WTO zjistila, že EU praktikovala faktický zákaz dovozu biotechnologicky vyvinutých plodin po šest let od roku 1998, kdy žádné nové plodiny neschvalovala. Toto moratorium bylo podle WTO nelegální, protože se neopíralo o vědecké zdůvodnění. Evropská unie to ovšem popírá.

WTO dnes zprávu oficiálně předala účastníkům sporu, sama zpráva však zatím zůstává důvěrná. Evropská komise začala schvalovat dovozy jednotlivých modifikovaných plodin po roce 2004. „Nic v této zprávě nás nedonutí změnit tento rámec (schvalování GMO). Evropa si bude i nadále určovat svá vlastní pravidla pro dovoz a prodej GMO,“ řekl novinářům mluvčí komise Peter Power. Připomněl, že EU od loňského května schválila pro využití v EU devět GMO plodin.

V EU na rozdíl od zbytku světa vládne vůči GMO silně podezřívavá nálada, podněcovaná kampaněmi ekologických iniciativ. Evropská komise i Světová zdravotnická organizace však GMO plodiny označila obecně za bezpečné, protože není znám žádný důkaz jejich závadnosti. Někteří vědci naopak říkají, že jsou bezpečnější než tradičně vyvíjené plodiny, protože exaktní metoda jejich vzniku odstraňuje rizika vznikající náhodnými mutacemi při běžném šlechtění a křížení.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek