Petice má přispět ke zrušení štrasburského sídla EP

11.05.2006
Organizátoři chtějí přispět k ukončení „rozhazování peněz“, které jsou podle potřebné na každoměsíční „stěhování“ poslanců z Bruselu na plenární zasedání do francouzského Štrasburku.

Milion podpisů chtějí posbírat iniciátoři petice za zrušení štrasburského sídla Evropského parlamentu. První den po zveřejnění petice dokument podpořilo téměř 12.000 osob. Organizátoři chtějí přispět k ukončení „rozhazování peněz“, které jsou podle potřebné na každoměsíční „stěhování“ poslanců z Bruselu na plenární zasedání do francouzského Štrasburku.

Každoročně se za přesun 732 členů evropského zákonodárného sboru, jejich 2000 spolupracovníků a i 3500 přepravek s dokumenty, vynaloží téměř 200 miliónů eur. Ve Štrasburku ovšem poslanci stráví jen 4 dny v měsíci. Ostatní agendu vykonávají v Bruselu.

Organizátoři doufají, že získají milión podpisů, potřebných k tomu, aby se celou záležitostí začala zabývat Evropská komise. O zrušení štrasburského sídla EP by ovšem muselo jednohlasně rozhodnout všech 25 členských zemí Evropské unie.

Zájemci mohou petici naleznout na internetové stránce www.oneseat.eu

Autor: rai-ihned, sme.sk

Sdílet tento příspěvek