Francouzská aféra poškodila Villepina

16.05.2006
Premiér Dominique de Villepin musí vyvracet podezření, že se ve shodě s prezidentem Jacquesem Chirakem snažil poškodit svého vnitrostranického rivala, ambiciózního ministra vnitra Nicolase Sarkozyho.

V té aféře nechybějí rekvizity napínavého politického thrilleru – tajná zahraniční konta, kontroverzní seznamy politiků, anonymní obvinění z korupce i následné dementující zprávy.
Jen stručně: premiér Dominique de Villepin musí vyvracet podezření, že se ve shodě s prezidentem Jacquesem Chirakem snažil poškodit svého vnitrostranického rivala, ambiciózního ministra vnitra Nicolase Sarkozyho.

Generál tajných služeb Philippe Rondot nejprve ve svých zápiscích – citovaných listem Le Monde – potvrdil, že na premiérův pokyn hledal možné spojení mezi Sarkozym a seznamem tajných kont, na něž měly putovat úplatky za prodej válečných lodí. Později generál vzal své tvrzení zpět. Navíc se prokázalo, že kontroverzní seznam je falešný.

Dobře utajená konta

„Lidé skandál pozorně sledují,“ citovala agentura Reuters ekonoma Nicolase Sobczaka. „Ovšem vyhlídky na výrazné reformy před prezidentskými volbami byly beztak chabé.“
Vlna studentských protestů před měsícem smetla Villepinovy plány na pružné pracovní kontrakty, tedy jeden z mála pokusů nasadit proreformní kurs.

Získali extremisté

Ministr Sarkozy dává najevo štítivé opovržení nad „špinavými praktikami“ a zvažuje, zda opustit vládu. Ale také na něj směřují tvrdé výtky: podle kritiků přiživil skandál ve chvíli, kdy si byl jistý, že poškodí premiérovy prezidentské ambice.
Dnes mají poslanci Národního shromáždění rozhodnout o návrhu opozičních socialistů na vyslovení nedůvěry vládě. Villepin se nemusí obávat, že by levice uspěla, ale jeho kredit to dále sníží.

Skandál už ublížil pravici jako celku. „Vláda nejprve prohrála boj o reformu pracovního trhu, teď je tu tahle aféra. Najednou téměř není jasné, kdo vlastně vládne a kam země směřuje,“ říká analytik Philippe Waechter.
Zřejmým vítězem jsou opoziční strany. Zejména krajní pravice. Rozhádaní socialisté z problémů vlády mnoho netěžili, šéf extremistické Národní fronty Jean-Marie Le Pen si ale mne ruce.

Vyjasnění případu se prozatím nechystá. Generál Rondot prohlásil, že bude vyšetřování bojkotovat. „Pokud mě zadrží, odmítnu odpovědět na otázky,“ řekl listu Journal du Dimanche.
„Nevěřím vyšetřování, které vedou současní soudci,“ dodal generál. A je prý rozhořčen, že jeho předcházející tajné svědectví uniklo do médií.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek