Portugalská reforma: Lidé s méně než 2 dětmi si na penzi připlatí

16.05.2006
Portugalci s méně než dvěma dětmi budou platit na penzi vyšší pojistné než početnější rodiny. Socialistická vláda v Lisabonu totiž prosazuje penzijní reformu.

Portugalci s méně než dvěma dětmi budou platit na penzi vyšší pojistné než početnější rodiny.
Socialistická vláda v Lisabonu totiž prosazuje penzijní reformu, o jaké zatím jen uvažuje řada konzervativních stran v Evropě: čím víc dětí, tím nižší povinné pojištění na státní penzi.

Premiér José Sócrates v rozhovoru pro deník Financial Times řekl, že chce během několika měsíců představit reformu, která sníží odvody na penzi rodinám, které mají víc než dvě děti. Bezdětní lidé a ti, kdo mají jen jednoho potomka, budou naopak platit víc. Platba na penzi se nebude měnit jen pro rodiče dvou dětí.
Portugalci tak chtějí řešit krizi státních důchodů, které čelí většina vyspělých zemí. Evropané se dožívají čím dál vyššího věku a mají méně dětí.

Portugalská reforma je pro Česko zajímavá i tím, že podobné plány má v programu jak ODS, tak lidovci. Když z červnových voleb vzejde středopravicová vláda, budou se i u nás odvody na důchod nejspíš řídit počtem potomků.
Lidovci navrhují přesně to, co portugalský premiér. Za každé dítě by se snížil povinný odvod pojistného na penzi o jedno procento. Matka či otec tří dětí by tak neplatili státu na důchod 28, ale jen 25 procent svého příjmu. ODS zase prosazuje, aby každý mohl posílat 2 procentní body přímo rodičům nebo lidem, kteří ho vychovali.

Státní důchody závislé na počtu vychovaných dětí jsou velkým tématem i v Německu. Profesor Johann Eekhof, ředitel Ústavu pro hospodářskou politiku v Kolíně nad Rýnem, navrhl, aby se bezdětným lidem snížily penze na polovinu. Myšlenku na rozdílné důchody pro lidi s dětmi a bezdětné podporuje i kancléřka Angela Merkelová a její CDU. Ve velké koalici se sociální demokracií to ale neprosadila.

Portugalsko tlačí k reformě i velkorysé penze, které stát zaručuje. Díky důchodům mnoha lidem dokonce roste životní úroveň – člověk, který pracoval za plat na úrovni poloviny průměrné mzdy, pobírá ve stáří 116 procent platu. I ten, kdo vydělával dvojnásobek průměrného platu, má nárok na 87 procent původního příjmu. Pro srovnání: v Česku mu stát vyměří penzi jen na úrovni čtvrtiny původních výdělků. Portugalci odvádějí státu na sociálním pojištění 28 procent příjmů, Češi 34 procent.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek