Víra v unii převažuje mezi občany EU nad důvěrou v národní vlády

05.06.2006
Občané EU věří Evropské unii více než svým vlastním vládám. Zároveň ovšem tvrdí, že jsou o unii nedostatečně informováni. Vyplývá to z průzkumu společnosti Penn, Schoen and Borland.

Občané EU věří Evropské unii více než svým vlastním vládám. Zároveň ovšem tvrdí, že jsou o unii nedostatečně informováni. Vyplývá to z průzkumu, který ve svém posledním čísle zveřejnil bruselský týdeník European Voice.

Podle průzkumu Evropské unii věří 37 procent dotázaných, opačný názor zastává 18 procent respondentů. Zbývající část se staví k EU neutrálně. V nových členských zemích je nepoměr ještě větší: unii věří 49 procent lidí a deset procent je opačného názoru. Naopak pouze 11 procent lidí zde věří vlastním vládám a 59 procent ne.

Průzkum, který pro týdeník provedla společnost Penn, Schoen and Berland, neuvádí rozdělení podle jednotlivých členských zemích. Velká většina 82 procent dotázaných má pocit, že je o unii a její fungování informována špatně. Platí to ve větší míře o starých členských zemích, kdežto v nových je v tomto směru nespokojeno 67 procent lidí.

I přes tento názor si 56 procent lidí myslí, že EU má na jejich zemi dobrý vliv, zatímco 33 procent se domnívá, že má negativní dopady. V nových členských státech je převaha příznivců ještě patrnější. Tři čtvrtiny dotázaných je názoru, že unie má na jejich zemi pozitivní vliv a jen 15 procent ji považuje za negativní sílu.

Mnohem méně lidí si ale myslí, že unie přináší něco pozitivního jim osobně. Myslí si to jen 37 procent dotazovaných, 24 procent je přesvědčeno o opaku a 39 procent se domnívá, že na ně unie nemá žádný vliv.
Pokud jde o náplň činnosti unie, její občané si myslí, že by se měla zabývat především životním prostředím (86 procent), bezpečností potravin (82), energetikou (78), obchodem (73) a zdravotnictvím (72), přistěhovalectvím (71) a zahraničními záležitostmi (70). Na opačném pólu jsou otázky konkurenceschopnosti (54 procent), daně (49) a kultura (47).

Více informací o průzkumu naleznete ZDE.

Autor: rai-ihned, europeanvoice.com

Sdílet tento příspěvek