Evropský technologický institut dostal hrubší obrysy

09.06.2006
Evropský technologický institut, o jehož sídlo usiluje i ČR, nebude ani stálá mezinárodní vysoká škola, ale ani jen mlhovina různě propojených vysokoškolských a výzkumných pracovišť.

Evropský technologický institut, o jehož sídlo usiluje i ČR, nebude ani stálá mezinárodní vysoká škola, ale ani jen mlhovina různě propojených vysokoškolských a výzkumných pracovišť. Evropská komise dnes vyložila, že si ho představuje jako svébytnou instituci EU, s vlastním vedením, sídlem a rozpočtem, která bude vytvářet a financovat pevné týmy vědců, výzkumníků a studentů s přesně definovanými zadáními. Jeho hlavní přidanou hodnotou bude propojení vysokých škol, vědeckých pracovišť a soukromých podniků v prestižním rámci. Diplomy jím vydávané by měly mít silnou mezinárodní prestiž.

Podle předsedy Evropské komise José Barrosa je ETI „součástí strategie, prostřednictvím které Komise hodlá pro výzkum, vzdělávání a inovace vytvořit prosperující a dynamické prostředí. Potřebujeme, aby mezi všemi stranami znalostního trojúhelníku existovalo úzké propojení. ETI nebude jenom subjektem působícím v oblasti vzdělávání, výzkumu a inovací, bude fungovat jako referenční model pro excelenci na evropské úrovni.“
Slovenský komisař Ján Figeµ na tiskové konferenci podotkl, že institut „bude schopen přilákat nejlepší studenty a vědce z celého světa, a tudíž konsolidovat postavení EU jako globálního hráče v této oblasti“. Zdůraznil, že podniky budou klíčovým partnerem, přímo zapojeným do výzkumných a vzdělávacích aktivit, aby se spolu s vědou pěstovalo podnikatelské myšlení.

EK zatím nesdělila, kolik prostředků by dokázala na institut vyčlenit. O financování jednotlivých společenství by rozhodovalo vedení institutu, přičemž by se vždycky propojovaly veřejné a soukromé peníze, takže podniky by měly dodatečný podnět vyčlenit finance, zejména na nejisté a dlouhodobé projekty. „Koncentrace prostředků umožní dosahovat stejně vysokých standardů ve vědě a výzkumu jako jinde,“ uvedla EK.

Sdělila, že členské státy postupem času rozhodnou o tom, kde bude institut sídlit. Letos na jaře Česká republika projevovala zájem, aby byl umístěn v Brně. Jako obvykle svedou vlády zřejmě boj, která země tuto novou instituci EU „dostane“. Konečný legislativní návrh předloží EK koncem roku. Řídící orgán by mohl být jmenován na začátku roku 2009, takže první „znalostní společenství“ by mohla začít pracovat v akademickém roce 2009-10.

Autor: rai-ihned, europa.eu.int

Sdílet tento příspěvek