Evropská komise upozornila na velké rozdíly mezi evropskými regiony

13.06.2006
Desetina populace EU žijící v nejchudších oblastech produkuje pouze 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) společenství.

Rozdíly v Evropské unii se sice díky rychlejšímu hospodářskému růstu v chudších státech zmenšují, ale jednotlivé regiony nadále dělí hluboké propasti. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise o regionální politice.

„Desetina populace EU žijící v nejchudších oblastech produkuje pouze 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) společenství. Ve 47 ze 254 regionů EU prakticky neexistuje výzkum a vývoj, výdaje v tomto směru dosahují sotva půl procenta HDP, zatímco společným cílem EU jsou tři procenta,“ uvedla EK. V regionech, kde HDP nedosahuje 75 procent unijního průměru, má méně než 15 procent domácností přístup k rychlému internetu, na rozdíl od 30 procent domácností v jiných regionech.

Tyto slabiny podle komisařky pro regionální politiku Danuty Hübnerové ohrožují vyhlídky na větší prosperitu a zaměstnanost. Zpráva ovšem připomíná, že i díky unijní podpoře se příjmy průměrného Španěla přiblížily italským či německým poměrům a například Kypřané či Slovinci v úrovni HDP na hlavu už dokázali dostihnout chudší členy původní patnáctky.
Ve stovce regionů, kde HDP na hlavu nedosahuje tří čtvrtin unijního průměru, žije více než třetina populace EU, ale na vytváření unijního bohatství se podílí jen 12,5 procenta.

Z loňského rozpočtu EU bylo na pomoc chudším regionům určeno celkem 38,3 miliardy eur, které lze čerpat ještě v dalších dvou letech. Ale kupříkladu Česká republika dosud využila pouze pětinu z těchto peněz za rok 2004, které je třeba vstřebat do konce letošního roku; údaj o české absorpční kapacitě na úrovni necelých 18 procent ovšem pocházel ještě z února a EK podle komisařčiny mluvčí dosud nemá k dispozici čerstvější data, může jen předpokládat, že se situace mezitím zlepšila.

Pro období 2007-2013, kdy by se příjmy nových členů ze společné pokladny měly až ztrojnásobit, chystá komise nové nástroje ke snazšímu využití unijních financí. Celkem je pro regionální politiku určeno v nové sedmiletce 308 miliard eur.

Více informací naleznete i v
>oficiální prezentaci Evropské komise.

Autor: rai-ihned,europa.eu,čtk

Sdílet tento příspěvek