Neziskové organizace žádají zastavení pomoci od EIB na výstavbu dálnic

13.06.2006
Pomoc by podle nich měla být pozastavena do té doby, než bude zhodnocen jejich vliv na zdraví lidí a životní prostředí, a dokud nebudou prověřeny možné šetrnější varianty.

Osmnáct českých nevládních organizací žádá v dopisu prezidentovi Evropské investiční banky Philippu Maystadtovi, aby nepodpořila výstavbu rychlostních silnic R43 a R52 a rozšíření dálnice D1. Pomoc by podle nich měla být pozastavena do té doby, než bude zhodnocen jejich vliv na zdraví lidí a životní prostředí, a dokud nebudou prověřeny možné šetrnější varianty. Informovala o tom tisková služba neziskových organizací Press Service.

Podle dopisu proti projektům R43, R52 a D1, na které chce ministerstvo dopravy získat peníze od EIB, dlouhodobě protestují občané, občanská sdružení a obce, které jsou ohroženy důsledky plánovaných staveb.

Organizace mají pro zastavení pomoci EIB několik argumentů: 1) Petici proti prosazované variantě silnice R43, předanou v květnu předsedovi Senátu, podepsalo 35 tisíc občanů. 2) Proti souhlasným stanoviskům Ministerstva životního prostředí k posouzení vlivů rozšíření dálnice D1 a k výstavbě silnice R52 bylo podáno několik žalob. 3) EIB se zavázala podporovat pouze projekty, které jsou v souladu s evropským právem ochrany životního prostředí. 4) Při dosavadním povolování všech tří projektů dochází k porušování evropské legislativy.

Rychlostní silnice R43 má spojit Brno se Svitavami. Odpůrcům vadí zejména její napojení na dálnici D1 v oblasti Brna. Trasa R52 povede z Brna na rakouskou hranici a podle odpůrců je místo ní možné využít současnou dálnici D2 a plánovaný obchvat Břeclavi. V případě plánovaného rozšíření dálnice D1 odpůrci argumentují tím, již současná intenzita dopravy má za důsledek překračovaní zákonných limitů hluku a prachových imisí v obcích na jižním okraji Brna.

Ministerstvo dopravy hodlá pro jejich stavbu využít půjčku od EIB. Banka se přitom zavázala, že bude podporovat pouze projekty, které jsou v souladu s evropským právem v oblasti ochrany životního prostředí.

Autor: rai-ihned, press.ecn.cz

Sdílet tento příspěvek