Unie připraví strategii pro období po Castrovi

13.06.2006
EU neobnoví diplomatické sankce vůči Havaně, ale kritizuje ji za zhoršení v oblasti lidských práv a vyzývá ji k bezpodmínečnému propuštění všech politických vězňů.

Evropská unie vypracuje dlouhodobou strategii vůči Kubě pro období po konci nynějšího režimu Fidela Castra. Neobnoví diplomatické sankce vůči Havaně, ale kritizuje ji za zhoršení v oblasti lidských práv a vyzývá ji k bezpodmínečnému propuštění všech politických vězňů. Vyplývá to ze závěrů schůzky, na kterých se včera dohodli ministři zahraničí EU.
Fidelu Castrovi bude 80 let, nebude na Kubě vládnout věčně, a je proto třeba připravit dlouhodobou strategii pro období po něm, řekl český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Musíme vyslat signál, že s tím počítáme a že jsme připraveni pro období transformace, pro období usmíření, pro období, které určitě přijde, uvedl.

Text, na kterém je podle Svobody jasně vidět český rukopis, důrazně poukazuje na to, že situace, pokud jde o lidská práva na Kubě, je stále horší a horší. Stejně tak zdůrazňuje, že musí být propuštěni všichni političtí vězni a nesmějí mezi nimi existovat žádné rozdíly, dodal český ministr. Podle ministrů EU by také každá návštěva na vysoké úrovni měla při cestě na Kubu o lidských právech se svými protějšky hovořit.

Unie uvalila diplomatické sankce na Kubu v roce 2003, kdy kubánské úřady uvěznily 75 disidentů. Od té doby jich bylo 15 propuštěno a unie loni v lednu sankce pozastavila. V červnu tento stav prodloužila o rok a i včera se ministři dohodli, že sankce nebudou opět zavádět a situaci znovu posoudí za rok. Nizozemský ministr Bernard Bot při jednání řekl, že unie nebude porušování lidských práv na Kubě tolerovat donekonečna. Podle něj by mohla příští rok na sankce změnit názor.
Podle Svobody měkká politika vůči Kubě nepřináší žádoucí výsledky. ČR a další nové členské země prosazují, aby unie postupovala vůči Kubě ostře, ale státy jako Španělsko a Francie tvrdí, že by to snížilo vliv EU na ostrově.

Přední kubánský disident Vladimiro Roca včera neskrýval rozladění, které je společné celé opozici. Podporu jsme dostali pouze od dvou či tří zemí, které nám rozumějí a o kterých víme, že s nimi můžeme počítat, řekl.

Související články:
Česko má výhrady k postoji unie vůči Kubě
Europarlament odsoudil Castrův režim na Kubě

Sdílet tento příspěvek