Německo podlehlo tlaku a zavede evropskou směrnici o zákazu tabákové reklamy

15.06.2006
Německou stranu „dotlačil“ k implementaci směrnice výrok generálního advokáta ESD, který doporučil zamítnout německou žalobu, jež by anulovala některá opatření obsažená ve směrnici.

Německo se rozhodlo implementovat do své legislativy evropskou směrnici o zákazu tabákové reklamy. K tomuto kroku německou stranu „dotlačil“ výrok generálního advokáta Evropského soudního dvora (ESD) Phillipa Legera, který doporučil zamítnout německou žalobu, jež by anulovala některá opatření obsažená ve směrnici.

Směrnice zakazuje tabákovou reklamu v tištěných médiích, rozhlase a na internetu po celé Evropě. Zakazuje také reklamu na tabákové výrobky na mezinárodních sportovních událostech bez ohledu na to, jsou-li tyto události pouze lokálního charakteru a účastní se jich sportovci z pouze jedné členské země. Naopak se nedotýká tabákové reklamy v kinech a na billboardech.

Německá strana v září 2003 požádala ESD o posouzení platnosti směrnice. Německo argumentovalo tím, že zákonodárci EU překročili schválením směrnice své pravomoci v rámci opatření týkající se jednotného vnitřního trhu (článek 95). Němci tvrdili, že právní základ byl pro spornou směrnici zvolen chybně a pokračuje proto v tabákové reklamě v německých novinách a na internetu.

Ve čtvrtek Němci rostoucímu tlaku ze strany soudního dvora ustoupili a ministr pro ochranu spotřebitele Horst Seehofer uvedl, že Německo směrnici implementuje. „Ochrana nekuřáků je pro mě velice důležitá. Okamžitě vyzveme Bundestag, aby uvedl zákony naší země do souladu s doporučeními EU o tabákové reklamě,“ uvedl.

Jeho vláda ovšem stažení žaloby neplánuje. Podle Seehofera bylo podání žaloby motivováno především obavami členských zemí o zachování suverenity v určitých legislativních oblastech než nesouhlasem se zákonem na zákaz tabákové reklamy.

Mezi jediné země, které dosud směrnici neimplementovali patří kromě Německa i Španělsko, Lucembursko a Česká republika.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek