Prioritou jsou Eurostars

15.06.2006
Pro mezivládní iniciativu Eureka je nyní nejdůležitější příprava – ve spolupráci s Evropskou komisí – programu Eurostars, který bude od příštího roku pomáhat malým a středním podnikům aktivním ve výzkumu a vývoji.

Pro mezivládní iniciativu Eureka je nyní nejdůležitější příprava – ve spolupráci s Evropskou komisí – programu Eurostars, který bude od příštího roku pomáhat malým a středním podnikům aktivním ve výzkumu a vývoji. Potvrdilo to 22. zasedání ministerské konference Eureky, které se na závěr ročního předsednictví Česka (jako první země ze střední a východní Evropy) konalo 9. června v Praze. Program Eurostars bude kombinovat úspěšný přístup zdola nahoru, praktikovaný Eurekou, se synchronizovanou finanční podporou jak z národních zdrojů, tak z Evropské unie.

Členy Eureky, jež vznikla v roce 1985, je 37 evropských států (Ukrajina a Malta byly přijaty na pražské konferenci) a EU. Iniciativa posiluje konkurenceschopnost evropského průmyslu podporou přeshraničních, tržně orientovaných inovací. Za poslední dvě desetiletí tak byly na podporu výzkumu a vývoje zmobilizovány více než 23 miliardy eur z veřejných i soukromých zdrojů (sama Eureka nefinancuje). Nyní je v běhu 600 individuálních projektů s celkovým rozpočtem 1,8 miliardy eur, a dále dlouhodobé, strategicky významné klastry v hodnotě přes 3,6 miliardy eur.

DO EUREKY se za její existenci zapojilo celkem 11 800 partnerů z průmyslu – z toho 40 % tvořily malé a střední podniky – a dále výzkumná centra a vysoké školy. Od června 2000 do června 2006 se v Česku na individuálních projektech Eureky podílely z 52 % malé a střední podniky, po 16 % výzkumné ůstavy a vysoké školy a z 15 % velké firmy. Výzkum se zaměřuje na informační technologie, telekomunikace, multimédia, energetiku, vyspělé materiály, robotiku, životní prostředí, biotechnologie, letecký a automobilový průmysl, dopravu i bezpečnostní technologie. U nás nejvíce na nové materiály, životní prostředí a biotechnologie.

Konference se vyslovila pro zlepšení spolupráce mezi Eurekou a výzkumnými programy EU, mezi klastry Eureky a unijními Evropskými technologickými platformami.

Česko je jedním z pěti členů Eureky, kteří na tuto iniciativu vyčlenili speciální rozpočet. Existuje prostor k užší koordinaci mezi Eurekou, na níž Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ročně rozděluje přes 100 milionů korun, a programy na podporu středního a malého podnikání, které spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Autor: Karel Ježek

Sdílet tento příspěvek