Italové odmítli změny ústavy

27.06.2006
Ani třetí pokus Silvia Berlusconiho „dát lekci“ italské levici a Romanu Prodimu neuspěl. Po porážce v parlamentních i obecních volbách to mělo být referendum o nové ústavě.

Porážka má tentokrát podobu debaklu: proti zákonu, který reformoval více než 50 článků italské ústavy, se vyslovilo přes 61,7 procenta Italů, kteří se v neděli a v pondělí dostavili k urnám, pro jen 38,3 procenta.
Berlusconi si nemůže stěžovat ani na nízkou účast. I když obyvatelé Milána či Říma hlasovali již potřetí během posledních tří měsíců a navzdory horku se plebiscitu zúčastnilo 54 procent voličů.
Z politického hlediska je ovšem důležité, že i v severní Itálii, kde pravice při posledních volbách zvítězila, zůstali zastánci reformy v menšině.

Berlusconi přestřelil

Mnozí se patrně nechali ovlivnit názorem bývalého prezidenta Carla Azeglia Ciampiho, který je jednou z mála osobností uznávaných oběma tábory. Týden před referendem prohlásil, že reforma je nevyvážená a svým způsobem nebezpečná, protože dává předsedovi vlády do rukou příliš silné pravomoci. Prezident republiky se stává notářem. A chybí také záruka, že federalizace státu nebude znamenat ztrátu solidarity a národní jednoty, řekl Ciampi.
Je tedy jisté, že pokus o zeslabení Prodiho vlády se nezdařil. Naopak Berlusconi bude mít nyní problémy ve vztazích se svým nejbližším spojencem, Ligou severu. Ta spojila své osudy s magnátem, ale po šesti letech musí konstatovat, že svého cíle nedosáhla.

Liga stojí před rozcestím: buď se vrátí ke svému původnímu separatismu, anebo se pokusí dohodnout s tou částí Prodiho koalice, která je ochotna vrátit se k debatě o reformě ústavy.
První reakce představitelů Ligy severu byly plné zklamání.
Je to smutné, ale musíme pokračovat v akci, je vidět, že situace nebyla zralá a mnoho lidí stále chce centralizovaný stát, který chrání privilegia menšiny, uvedl předseda ligy Umberto Bossi.
Zatím není jisté, zda další spojenci Berlusconiho, Národní aliance a Křesťanští demokraté, budou po opakovaných porážkách ochotni podporovat magnáta v čele pravicové koalice.

Změny ano, ale po dohodě

Výsledek referenda ukazuje, že pro Italy jsou mnohem důležitější hospodářské a sociální problémy, myslím, že v této legislatuře o reformě ústavy nemá smysl hovořit, řekl jeden z významných představitelů zelených Paolo Cento.
Naopak umírněná část vládní koalice smýšlí jinak. Ti, kteří řekli NE, nehlasovali proti reformám, ale proti této mizerné reformě, která mohla zemi rozdělit. Ale ústava potřebuje změny a doufejme, že pravice bude ochotna s námi diskutovat, prohlásil tajemník Demokratické levice Piero Fassino.

Související články:
V Itálii probíhá plebiscit o reformách poválečné ústavy

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek