Němcům hrozí všeobecný zákaz kouření na veřejnosti

27.06.2006
Němečtí zastáncové striktního zákazu kouření totiž chtějí příslušný návrh zákona předložit německému zákonodárnému sboru. Návrh podporuje široké politické spektrum.

Obyvatelé Německa se budou muset pomalu připravovat na všeobecný zákaz kouření v restauračních zařízeních, na veřejných prostranstvích i na pracovištích. Němečtí zastáncové striktního zákazu kouření totiž chtějí podle německého deníku Berliner Zeitung příslušný návrh zákona předložit německému zákonodárnému sboru krátce po ukončení parlamentních prázdnin. A tento návrh má velkou naději na schválení.

Výrazná podpůrkyně návrhu, poslankyně Sociálně-demokratické strany Německa (SPD) Margrit Spielmannová pro deník uvedla, že je přesvědčená o podpoře většiny poslanců. Obě strany velké německé koalice – SPD i CDU/CSU – se shodli na nutnosti zavedení zákazu a ochraně obyvatel před pasivním kouřením. Souhlas s návrhem již deklarovala i německá strana Zelených.

Dřívější německé vlády se ve věci ochrany nekuřáků dosud spoléhaly spíše na dobrovolné dohody, například s představiteli hlavních gastronomických sdružení. Ty přislíbily, že v Německu vznikne na dobrovolné bázi více nekuřáckých zón v restauracích. Iniciátoři protikuřáckého zákona ovšem tyto sliby považovali za nedostatečné.
Zákaz kouření v restauracích, na veřejných prostranstvích a pracovištích podporuje i spolkový ministr pro ochranu spotřebitele Horst Seehofer.

Autor: rai-ihned, Berliner Zeitung

Sdílet tento příspěvek