Merkelová prosadila reformu federálního systému

03.07.2006
Reforma federalismu má zrychlit německý legislativní proces, který v současnosti může zdržovat a blokovat Spolková rada, horní komora parlamentu, v níž jsou zastoupeny německé spolkové země.

Spolkový sněm, dolní komora německého parlamentu, potřebnou dvoutřetinovou většinou schválil reformu federálního uspořádání země. Jde o nejrozsáhlejší reformu ústavy od jejího vyhlášení v roce 1949, napsaly světové agentury. Vláda „velké koalice“ v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou ji prosadila bez větších potíží.
Reforma federalismu má zrychlit německý legislativní proces, který v současnosti může zdržovat a blokovat Spolková rada, horní komora parlamentu, v níž jsou zastoupeny německé spolkové země.

Takto se v minulosti federálním vládám často nepodařilo prosadit některé potřebné reformy. Mezi německými politology a novináři se pro tento stav bezmoci vžil výraz „zablokovaná republika“.
Přijatá reforma je kompromisem. Na jedné straně ulehčuje přijímání federálních zákonů a na straně druhé poskytuje jednotlivým zemím federace více pravomocí, než měly dosud. Budou výhradně rozhodovat o oblasti nižšího vzdělání, systému soudnictví nebo otvírací době obchodů. Spolková vláda bude mít výlučnou zodpovědnost za jadernou energetiku a protiteroristická opatření. Udrží si jistý podíl na poli vysokého školství.

Cílem reformy je rovněž zprůhlednit německý politický systém. Občan má mít nyní jasno v tom, kde končí pravomoc spolkové vlády a kde začínají kompetence jednotlivých zemí.
Pro přijetí reformy hlasovalo 428 poslanců velké koalice, kterou tvoří křesťanští demokraté (CDU/CSU) a sociální demokraté (SPD). Opoziční levicová strana, svobodní demokraté a zelení reformu odmítli.
Německá ústava předepisuje, že pro její změnu je nutná dvoutřetinová většina v horní i dolní komoře parlamentu. Spolková rada se bude reformou federalismu zabývat příští pátek. 14 ze 16 spolkových zemí se již vyslovilo pro reformu, a proto se její přijetí v horní komoře považuje za jisté. Změny federálního uspořádání země by měly vstoupit v platnost od roku 2007.

Autor: (Reuters)

Sdílet tento příspěvek