Merkelová sklízí za reformy kritiku

04.07.2006
Ať už jde o „matku“ všech reforem, reformu federalismu, nebo reformy zdravotnictví a daňového systému, německé kancléřce Angele Merkelové se podařilo smést je ze stolu ještě před prázdninami všechny.

A navíc dokázala, že velká koalice je přece jen schopná dohody. Kritici to ale vidí jinak a hovoří o pouhém flikování.
Je to opravdový průlom, řekla naopak sama kancléřka v pondělí ráno po zhruba desetihodinovém vyjednávání vedení stran sociální demokracie (SPD) a křesťansko-demokratické unie (CDU/CSU) o podobě reformy zdravotnictví. Strany tak ukončily půl roku trvající spor o to, jak by zásadní změna zdravotnického systému měla vypadat a jakým způsobem ulevit zdravotním pojišťovnám.

Ty totiž trápí rostoucí náklady, a především dluhy ve výši sedmi miliard eur. Řešení obě strany hledaly hlavně na straně příjmů a prosazovaly změnu systému placení pojistného. Zatímco SPD navrhovala výši pojistného vázat na výši mzdy, prosazovali unionisté naopak příspěvek paušální, který by byl pro všechny stejný. Konečný návrh je kompromisem.
Klíčovým elementem reformy je takzvaný zdravotní fond, kam poputují všechny platby zaměstnanců a zaměstnavatelů a peníze z daní.

Z této kasy pak budou dostávat příspěvky jednotlivé pojišťovny, které obdrží jistou částku na každého pojištěnce a případně příplatek vzhledem k jeho věku a nemocem. Pokud s těmito prostředky nevyjdou, budou muset příspěvky členů zvýšit. Zda tak učiní formou paušálu či podílem z výše mzdy, záleží na nich. V případě dobrého hospodaření naopak mohou pojištěncům část plateb vrátit. Tato úprava má zefektivnit fungování pojišťoven a zostřit jejich konkurenci.
To vše ale nebude na pokrytí dluhů pojišťoven stačit. Od prvního ledna příštího roku budeme ještě jednou muset zvýšit příspěvky pojištěnců, oznámila Merkelová. Od roku 2008 by se pak zdravotnictví mělo stále více financovat z daní. Pro obyčejné Němce toto rozhodnutí bude v příštím roce znamenat dodatečnou zátěž, od prvního ledna se totiž bude zvyšovat i daň z přidané hodnoty, a to ze 16 na 19 procent.

Za velkou reformu ale odborníci tuto dohodu nepovažují. Měřeno významem, který koalice reformě přikládala, její výsledek je velkým zklamáním, cituje dnes deník Handelsblatt Michaela Hüthera, šéfa Institutu pro německé hospodářství (IW). Podle něj se jen mírně změnila strana příjmů namísto toho, aby se šetřilo na výdajích.
Hořké zklamání je reforma i podle Wolfganga Franze, prezidenta Centra pro evropský ekonomický výzkum (ZWE). Je to jen flikování, žádný průlom, tvrdí.
Představení, které zde koalice předvádí, lze označit jako zklamané naděje a promarněné šance, míní předseda poradního ekonomického sboru vlády, Bert Rürup.

Nejhorším důsledkem dohody podle Franze je, že práce v příštím roce opět podraží, což se odrazí v počtu pracovních míst. Zavedení fondu pak považuje za zcela zbytečné. Pokud chceme mít větší konkurenci mezi pojišťovnami, existuje jednoduché řešení: dát podíl zaměstnavatele zaměstnanci, který si má pojišťovnu vybrat sám, tvrdí. Právě vláda, která nastoupila s tím, že chce snižovat mzdové náklady, je nyní se svou první velkou reformou bude zvyšovat, dodává kriticky Rürup.
Jedné z mála úlev se tak dočkají alespoň kapitálové společnosti, které by podle nedělní dohody koalice měly do budoucna platit nižší daně. Klesnout by sazba měla z dnešních 38,65 procenta na méně než 30 procent. Včera to oznámil šéf CSU Edmund Stoiber. Změna by měla platit od roku 2008.

Hlavní body reformy zdravotnictví

Zdravotnický fond

Dodatečné příspěvky

Výše příspěvků

Financování z daní

Úspory

Související články:
Merkelová prosadila reformu federálního systému

Autor: Barbara Bublíková

Sdílet tento příspěvek