Itálie vyslechne rozsudek v korupční aféře

11.07.2006
Italští fotbalisté se sice stali mistry světa, ale již dnes večer či ve středu Cesare Ruperto, bývalý předseda Ústavního soudu, jmenovaný provizorně šéfem disciplinární komise, vynese rozsudek nad Juventusem Turín, AC Milán, Fiorentinou a Laziem Řím tak jako nad celou řadou funkcionářů i rozhodčích.

„Jsem opravdu šťastný, že jsme mistry světa, trenér Marcello Lippi vytvořil tým, kde všichni táhli za jeden provaz. A věřte, že to někdy nebylo jednoduché. Chci ale jasně říct, že celá aféra nesmí skončit poplácáním ramen u skleničky vína, kdo se dopustil chyby, musí za to zaplatit, přesně tak jako my na hřišti“. Takto se vyjádřil v italské televizi půl hodiny po vyhraném zápasu s Francií Rino Gattuso, jedna z opor týmu a hráč AC Milán, tj. jednoho z klubů, kterým hrozí potrestání.
Za to ho okamžitě pochválil mimořádný komisař Italského fotbalového svazu advokát Guido Rossi: „Jsou to moje slova“, řekl.

Nevděčná úloha

I bývalý prezident republiky Francesco Cossiga řekl, že „práva obhajoby jsou systematicky pošlapávána a naši hráči zvítězili v Německu přes Ruperta, prokurátora Borrelliho a ostatní jakobíny, kterých v Itálii není málo“.
Rovněž expremiér Silvio Berlusconi je přesvědčen, že „přes AC Milán chtějí zase útočit na mou osobu, my jsme obětí čachrů, ne aktéři“. Většina politiků, sportovců i komentátorů ale zastává opačný názor.

Jaké padnou tresty?

Prokurátor Francesco Borrelli požádal o velmi přísné tresty – Juventus Turín by měl sestoupit do III. ligy.
Advokát turínského klubu sám přiznal nesrovnalosti a požádal o zmírněný trest – sestup do II. ligy a šest bodů penalizace.
Naopak zástupci AC Milán, Lazia a Fiorentiny, tj. klubů, které by měly sestoupit do II. ligy, vinu popírají. Všem funkcionářům hrozí pokuty a zákaz vykonávání činnosti minimálně na pět let.
Podle nepotvrzených zpráv je nejméně ohrožena pozice AC Milán, protože zde se prokázala pouze aktivita menšího funkcionáře, který údajně jednal na vlastní pěst.

S celou záležitostí je samozřejmě spojen osud hráčů – například velké hvězdy Juventusu jako Cannavaro či Buffon by těžko souhlasily s tím, aby hrály jeden rok v II. lize.
A Piersilvio Berlusconi, syn televizního magnáta a bývalého premiéra, prohlásil, že jeho společnost Mediaset je připravena zrušit dohody o placených televizních přenosech. „Bude záležet na rozhodnutí justice,“ řekl.

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek