Brusel nebude na operátory tak přísný

12.07.2006
Výsledek zápasu o ceny volání z mobilů v zahraničí mezi evropskými operátory a bruselskou komisařkou odpovědnou za telekomunikace je zatím 1:1.

Výsledek zápasu o ceny volání z mobilů v zahraničí mezi evropskými operátory a bruselskou komisařkou odpovědnou za telekomunikace je zatím 1:1. Podle listu Financial Times totiž včera komisařka Viviane Redingová zmínila pod tlakem kolegů své návrhy na regulaci takzvaných roamingových poplatků. Nevzdala se však úplně. Dnes komise zveřejní návrh, jak některé poplatky za volání mezi evropskými zeměmi omezit.

„Zředěný“ návrh

To je velký rozdíl oproti původním návrhům. Redingová totiž ještě v březnu prohlašovala, že poplatky za příchozí hovory musí úplně zmizet a že chce snížit ceny o 30 až 60 procent.
Redingová také původně chtěla, aby nová regulace platila již před dobou letních dovolených, kdy mají mobilní firmy největší žně. Chtěla proto dát firmám tři měsíce na to, aby upravily své ceny. Nakonec na to však zřejmě dostanou lhůtu šest měsíců.

Vzhledem k tomu, že návrh nařízení vypracovaný komisí musí ještě schválit Evropský parlament, dočkají se zákazníci případného snížení roamingových cen nejdříve příští léto.

Rozpory v komisi

Firmy jsou proti

„Jakoukoliv další regulaci v této oblasti považujeme za kontraproduktivní,“ říká například mluvčí T-Mobilu Jiří Hájek. „Případná opatření mohou negativně ovlivnit schopnost firmy nabízet služby, které naši zákazníci žádají.“ Diskuse v Evropské unii je podle něj dokladem toho, že i sama komise si je vědoma „kontroverznosti těchto návrhů“.

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek