Evropská komise potrestala Microsoft pokutou 280,5 miliónů eur

12.07.2006
Pokud firma do konce měsíce nesplní požadavky EK, hrozí jí denní pokuty až tři milióny eur.

Evropská komise dnes vyměřila americké společnosti Microsoft pokutu 280,5 milionu eur za porušování hospodářské soutěže. Komise navíc pohrozila, že pokud Microsoft své obchodní praktiky neuvede do souladu s jejími požadavky, začne od něj vybírat pokutu ve výši tří milionů eur denně. Uvedla to agentura AP.

Pokuta pro Miscrosoft se týká období od 16. prosince 2005 do 20. června letošního roku a podle agentury Reuters ji komise spočítala vynásobením počtu dnů (187) denní pokuty 1,5 miliónu eur.

Microsoft stále neskončil s porušováním hospodářské soutěže. Nemám jinou možnost než uložit pokutu za pokračující nespolupráci firmy, prohlásila podle Reuters eurokomisařka Neelie Kroesová.

Pokuta vyměřená Microsoftu je nakonec nižší, než komise původně uvažovala. Místo dvou miliónů eur Microsoft zaplatí pouze 1,5 miliónu za každý den, po který nesplnil požadavky komise.

Nynější legislativa umožňuje Evropské komisi uvalit na kterýkoli podnik, který porušuje pravidla hospodářské soutěže a ignoruje nařízení komise, pokutu do pěti procent z průměrných denních tržeb za předchozí rok. Microsoft měl loni tržby zhruba 40 miliard dolarů, takže v přepočtu na den vychází téměř 110 milionů USD. Z toho pět procent je 5,5 milionu USD, což je po přepočtu asi 4,5 milionu eur.

Podle Kroesové se Microsoft ani zdaleka nepřiblížil požadavkům, které na něj kladla komise. Nepřijímám tvrzení Microsoftu, že nevěděl, co přesně po něm komise chce, protože naše rozhodnutí z března 2004 je zcela jasné, dodala Kroesová podle agentury Reuters na dnešní tiskové konferenci. Znovu také zdůraznila, že požadavky z roku 2004 se týkají i připravovaného nového operačního systému Windows Vista, jehož vydání Microsoft plánuje na počátek roku 2006.

Microsoft tvrdí, že udělal mnoho kroků, aby požadavkům Bruselu vyhověl a na přípravě příslušných dokumentů pracovalo přes tři stovky lidí. Pokutu firma nazvala neopodstatněnou, přesto hodlá dále spolupracovat a plnit požadavky komise.

Evropská komise v březnu 2004 Microsoftu vyměřila rekordní pokutu 497 milionů eur za zneužívání dominantního postavení na trhu. Loni ale konstatovala, že Microsoft neplní všechna její nařízení, která mají vést k nápravě. Tedy že konkurenci neposkytl podrobné informace o svém softwaru, aby na počítačích s operačním systémem Windows mohly bez problémů fungovat i výrobky rivalů Microsoftu.

Související články:
Brusel zvýší pokutu Microsoftu
Bude Microsoft platit denní pokutu 3 miliony eur?

Autor: Jan Němec, čtk

Sdílet tento příspěvek