Brusel chce snížit ceny za roaming až o 70 procent

13.07.2006
Vedle velkoobchodních dojde také k regulaci koncových cen – operátoři budou moci účtovat maximálně třicetiprocentní marži.

Čech, který jel letos na jaře do Německa a používal tam svůj mobilní telefon, zaplatil za minutu hovoru domů v průměru téměř 32 korun. To by se již brzo mělo změnit.
Evropská komise včera představila návrh, který má od příštího roku snížit ceny volání z mobilních telefonů v cizině až o sedmdesát procent. Čech v Německu by pak platil kolem dvanácti korun za minutu hovoru domů.

Brusel sáhl k regulaci cen roamingu, protože podle něj operátoři účtují zákazníkům přemrštěné ceny. Sazby za hovory z mobilního telefonu v zahraničí jsou v Evropě zhruba čtyřikrát vyšší než ceny volání doma. A ceny příchozích hovorů jsou podle Evropské komise až o čtyři sta procent vyšší než náklady, které za ně operátoři platí.
Nemáme jinou možnost než zasáhnout na obranu spotřebitelů. Přemrštěné ceny neodpovídají podmínkám na trhu, řekl předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj se vysoké ceny roamingu týkají 147 miliónů lidí, tedy asi třetiny obyvatel unie. Na osmdesát procent z nich tvoří podnikatelé.

Návrh komise má tři hlavní části: zaprvé má být stanoven strop na velkoobchodní ceny, tedy poplatky, které operátoři platí jeden druhému za roamingové hovory.
Zadruhé bude komise nepřímo regulovat i maloobchodní cenu – operátoři nebudou moci zákazníkům účtovat více než velkoobchodní poplatek navýšený o třicetiprocentní marži. A zatřetí, cena příchozího volání nebude moci být vyšší než průměrný náklad na jeho spojení, opět s marží ve výši třiceti procent.
Podle dnešních velkoobchodních sazeb by tak pro roamingové hovory platily zhruba následující stropy: 13,70 koruny za minutový hovor ze zahraničí domů; 9,20 koruny za minutu vnitrostátního volání v cizině a 4,60 koruny za minutu příchozího hovoru.

Včerejší návrh neurčuje ceny za textové zprávy a datové služby, ale vyzývá národní regulátory, aby bedlivě sledovali vývoj jejich cen. Původní návrhy komise byly ještě radikálnější. Eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová v březnu HN řekla, že bude požadovat, aby příchozí hovory byly zdarma. Vzali jsme v potaz připomínky zúčastněných stran. Nechceme odvětví poškodit, obhajovala včera mírnější verzi návrhu.
Operátoři přesto protestují. Podle odhadů komise přijdou až o pět miliard z 8,5 miliardy eur, které jim zákazníci za roaming ročně zaplatí.

Návrh nyní musejí schválit členské státy a Evropský parlament. Komise také dala operátorům poslední šanci, aby ceny snížili sami. Po stanovení stropu pro velkoobchodní ceny totiž dostanou ještě šest měsíců, než budou muset snížit i maloobchodní sazby.

Jak by zlevnilo volání z Německa

Zdroj: Evropská komise, přepočet HN

Související články:
Brusel nebude na operátory tak přísný

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek