Microsoft protestuje proti obří pokutě

13.07.2006
Právní zástupce firmy Brad Smith s rozhodnutím Bruselu nesouhlasí – Microsoft prý vždy dělal to, co po něm Evropská komise chtěla, pokuta je „nepřiměřená“ a firma se obrátí na soud.

Pokutu ve výši 280,5 miliónu eur dostal včera americký softwarový gigant Microsoft. Evropská komise ho potrestala za to, že nezveřejnil údaje, které by usnadnily konkurenčním firmám výrobu programů komunikujících s jeho servery. Bránil tak prý konkurenci, a tím škodil i zákazníkům.

Právní zástupce firmy Brad Smith s rozhodnutím Bruselu nesouhlasí – Microsoft prý vždy dělal to, co po něm Evropská komise chtěla, pokuta je nepřiměřená a firma se obrátí na soud.
Brad upozornil také na to, že Microsoft se se zástupci komise již před několika měsíci dohodl, že zbylé problémy s dokumentací vyřeší do 24. července. Přesto komise udeřila již nyní.

Mohou za to prázdniny

Firma se teď chová skutečně konstruktivně, připustila komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Ale nebylo tomu tak vždy a Microsoft nepřestal používat nelegální praktiky, dodala komisařka.
Proč ale Brusel udělil pokutu už nyní, a ne až po sjednaném termínu? Chce být na Microsoft tvrdý, protože firma už propásla několik termínů. Kdyby komise nezasáhla teď, další její jednání bude až po letních prázdninách. Microsoft by tak získal několikaměsíční odklad.

Komise včera splnila ultimátům z listopadu loňského roku. Tehdy rozhodla, že pokud firma nezveřejní dokumentaci do 15. prosince, může dostat pokutu až dva milióny eur za každý den zpoždění.
Letos 20. června unie zjistila, že Microsoft závazky ještě nesplnil a teď mu vypočítala pokutu – rozhodla, že za každý den zaplatí 1,5 miliónu eur, tedy za 187 dní celkem 280,5 miliónu eur.
To je čtvrtá nejvyšší antimonopolní pokuta v historii Evropské unie. A to přesto, že unie zdaleka nevyužila nejvyšší sazby, kterou mohla Microsoftu dát.

Pohrozila však, že pokuta za každý další den zdržení bude ještě vyšší. Ovšem pokud Microsoft zveřejní dokumentaci v průběhu týdne, může mu další trest odpustit, tvrdí list The New York Times.

Kdo bude další

Nynější případ se táhne od roku 2004. Komise tehdy usoudila, že softwarová firma, která ovládá pětadevadesát procent trhu, zneužila své postavení: neumožnila přístup k technickým údajům o svých programech a zabránila konkurenci, aby její výrobky dobře fungovaly se servery Microsoftu. Firma dostala pokutu a nařízenou nápravu.
Ta je ale velmi pomalá, i když se Microsoft podle komisařky Kroesové začal od konce června tohoto roku snažit.
Otázkou navíc je, jak se zachovají další dominantní firmy, které používají stejnou taktiku – tedy spojují jednotlivé produkty dohromady, či utajují údaje o svých programech před konkurencí. Je možné, že komise bude muset brzy zasáhnout i proti konkurentům Microsoftu.

Týdeník The Economist upozornil na dva případy: Google nabízí nově spolu se svým vyhledávačem i digitální peněženku Checkout a chce tak vytlačit konkurenci. Apple zase prodává ve svých internetových obchodech skladby ve formátu, který lze přehrát jen v jeho zařízení iPod.

Nejvyšší pokuty udělené Bruselem

497,2 miliónu eur – březen 2004 – americká softwarová společnost Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu

462 miliónů eur – listopad 2001 – švýcarský koncern Hoffman-LaRoche, největší výrobce vitamínů na světě, za účast v osmi různých kartelech s evropskými a japonskými výrobci vitamínů v období od září 1989 do února 1999

296,16 miliónu eur – listopad 2001 – druhý největší světový výrobce vitamínů, německý BASF; za účast v kartelových dohodách

280,5 miliónu eur – červenec 2006 – Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu

249,6 miliónu eur – listopad 2002 – Lafarge, francouzský výrobce sádrokartonu, za kartelové dohody

184,27 miliónu eur – prosinec 2001 – britská firma Arjo Wiggins Appleton za kartelové dohody s devíti firmami o cenách papíru

167 miliónů eur – květen 2006 – belgická chemická firma Solvay za kartelové dohody s šesti společnostmi

Související články:
Evropská komise potrestala Microsoft pokutou 280,5 miliónů eur

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek