Reforma zdravotnictví Němce hodně zabolí

13.07.2006
Krátce před letní přestávkou se německé vládě podařilo dosáhnout první kroky v důležitých hospodářských reformách. Ve středu formálně schválila hlavní body reformy zdravotnictví a zdanění firem.

Reforma zdravotnictví, zaměřená především na restrukturalizaci jejího financování, přitom patří mezi největší sporné body nejen mezi oběma koaličními stranami SPD a CDU/CSU.

O možných alternativách se živě diskutovalo již od počátku letošního roku. Zatímco sociální demokraté vyžadovali stanovení výše pojistného v poměru k výdělku, chtěli unionisté jednotný paušál, který by byl stejný pro všechny. Ve výsledku je reforma jistým kompromisem, který ale podle mnoha odborníků není dostatečně radikální.
Hlavním cílem reformy totiž je snížit vysoké dluhy zdravotních pojišťoven. Vylepšit jejich hospodaření má ostřejší konkurence, kterou má zajistit takzvaný zdravotnický fond.

Tam poputují všechny příspěvky zaměstnanců a zaměstnavatelů a příspěvky států, respektive část daní. Z tohoto velkého balíku pak každá zdravotní pojišťovna dostane na své pojištěnce jistý příspěvek. Pokud si s těmito příjmy nevystačí, bude muset příspěvky svých členů zvýšit, což může učinit jak prostřednictvím paušálu, tak prostřednictvím příplatku odvozeného z výše platu. Pokud naopak bude hospodařit s přebytkem, může svým pojištěncům peníze vrátit.

Na skutečnou úlevu si ale němečtí plátci pojistného budou nejméně jeden rok muset počkat. Od prvního ledna totiž pojišťovny podle vlády „mimořádně“ své poplatky ještě jednou o zhruba 0,5 procentního bodu navýší. Tyto dodatečné prostředky mají pomoci pokrýt deficity v příjmech pojišťoven. Ty by do budoucna měl podpořit i stát, který by měl rok od roku zvyšovat výši příspěvku z daní.
Dosud se počítá se sumou 1,5 miliardy eur pro rok 2008 a s částkou tří miliard eur pro rok následující. Z těchto prostředků by se mělo platit především pojištění dětí. Postupně by se suma příspěvků z daní měla zvyšovat až na 14 či 16 miliard eur.

Kde německá vláda tyto prostředky vezme, ale zatím není zcela jasné, zvyšovat daně totiž do konce svého funkčního období v roce 2009 odmítá.
Ulevit by tak naopak, co se týče daní, chtěla do budoucna německým firmám. Hlavním bodem reformy, kterou vláda včera schválila také, je snížení daně pro kapitálové společnosti z téměř 39 na méně než 30 procent. To by podle ministra financí Peera Steinbrücka mělo zvýšit konkurenceschopnost německých společností a zajistit více pracovních míst.

Autor: (bb)

Sdílet tento příspěvek