EK: Pětina pochybení v hospodaření s penězi EU je úmyslná

14.07.2006
Počet odhalených nesrovnalostí podle EK při hospodaření s unijními penězi loni stoupl a spolu s tím i objem peněz.

Podle odhadů Evropské komise činí podvody při hospodaření s penězi EU až 323 milionů eur. Suma, která v přepočtu činí asi 9,2 miliardy korun, je zlomkem z vynaložených prostředků, počet podvodů pak zhruba pětinou celkových pochybení. Počet odhalených nesrovnalostí podle EK při hospodaření s unijními penězi loni stoupl a spolu s tím i objem peněz.

Stoupající počet odhalených případů, které do Bruselu nahlásily členské státy, svědčí podle komise o účinnějším potírání podvodů a lepšící se ochraně peněz poplatníků.
Nejvíce případů, 4982, se týkalo výběru cel. Problémy se nejčastěji vyskytovaly u cigaret, vývozu cukru a dovozu asijského textilu. Počet případů i finanční dopady stouply o více než polovinu oproti předchozímu roku.
Snížil se naopak počet pochybení při nakládání se zemědělskými dotacemi, přesto ovšem finanční dopad těchto machinací vzrostl.

Nejvíce pochybení bylo ve Španělsku
Současně s EK vydal výroční zprávu i unijní protipodvodový úřad OLAF. Loni OLAF vyšetřoval celkem 452 případů, včetně 57 interních, a společné pokladně získal zpět rekordní sumu 203 milionů eur. Dvacítka případů se týkala i ČR, devět Slovenska.

Experti EK se úzkostlivě vyhýbají jakýmkoliv náznakům hodnocení, že by počet nahlášených případů mohl svědčit o stavu korupce či nepořádku v hospodaření, statistiky prý spíše vypovídají o ochotě spolupracovat.

Z podrobné zprávy vyplývá, že největší počet z 3193 nesrovnalostí v zemědělských fondech nahlásily Španělsko (712), Německo (521) a Francie (482), zatímco Česko, Malta, Slovensko a Slovinsko žádný případ. Z 3570 pochybení u strukturálních fondů a fondu soudržnosti nenahlásilo žádný případ Slovensko, Česko osm případů.

Zprávy a statistiky jsou dostupné na internetových stránkách úřadu OLAF: http://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html

Související články:
Doženeme díky evropským financím vyspělé západní státy?
Z fondů EU pro rok 2004 je podle MMR vyčerpána polovina

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek