Blairovou pozicí otřásá aféra s „prodeji titulů“

17.07.2006
Policie minulou středu zadržela Lorda Levyho, premiérova blízkého přítele a podle policie jednoho ze strůjců prodávání křesel v Horní sněmovně parlamentu za sponzorské dary a půjčky Labouristické straně.

Čím víc se britský premiér Tony Blair snaží vystavět si pomník vlastního úspěchu a zanechat za sebou hrdý odkaz, tím méně se mu to daří. Nyní jeho pozicí otřásá skandál, který by mu v krajním případě mohl po třech vyhraných volbách a devíti letech v premiérském křesle politicky zlomit vaz.

Blesk tentokrát uhodil příliš blízko na to, aby nad tím Blair mohl mávnout rukou. Policie totiž minulou středu zadržela Lorda Levyho, premiérova blízkého přítele, tenisového sparingpartnera a spolupracovníka, který stál po boku Blaira už od začátku 90. let. Důvodem zadržení šedé eminence Labouristické strany a jednoho ze strůjců Blairova úspěchu je podezření, že labouristé prodávali křesla v Horní sněmovně parlamentu za sponzorské dary a půjčky straně.

Blair včera všechna obvinění odmítl. „Nikdo v Labouristické straně, pokud vím, tituly neprodával,“ řekl premiér. Podle něj není nic špatného na tom, když se do Sněmovny lordů dostanou příznivci labouristů, protože v ní zasedají i příznivci a také sponzoři ostatní stran.
Skandál se táhne už měsíce, ale nikomu se nepodařilo prokázat, že by lidé kolem Blaira porušili zákon. Nyní ale celá věc přece jen nabrala na obrátkách.

Lord Bankomat

Zadržení Lorda Levyho, hlavního stranického pokladníka přezdívaného „Lord Bankomat“ předcházel rozhovor, který stanice BBC vedla se sirem Gulamem Noonem. Podnikatel indického původu patří k nejbohatším Britům – své miliony vydělal na orientálním instantním jídle, které dodává do supermarketů.

„Magnát s kari“, jak se mu přezdívá, se prý dohodl s Lordem Levym, že labouristům půjčí 250 000 liber (asi 11 miliónů korun). Jen pár měsíců na to se dozvěděl, že ho premiér nominoval na získání titulu peera, tedy šlechtice, který má právo hlasovat v Sněmovně lordů. Vzápětí vyplnil dotazník pro výbor sněmovny, který nominované prověřuje. V něm přiznal, že labouristům půjčil čtvrt miliónu liber, a vyplněný formulář poslal premiérskému úřadu v Downing Street. Téměř hned na to mu prý volal „vysoký činitel strany“ – podle BBC lord Levy – a přesvědčil ho, že půjčku přiznávat nemusí. Noon proto vyplnil dotazník znovu a peníze nezmínil.

Nyní se musí s vizí místa na rudé kožené lavici v Horní sněmovně a prestiží, kterou přináší, rozloučit. Výbor sněmovny jeho žádost, stejně jako tři další, zamítl poté, co se sponzorské dary Labouristické straně provalily v médiích.
Mnohem nejistější ale je osud lorda Levyho. Ten byl minulý týden po šestihodinovém výslechu propuštěn na kauci. Jeho advokát poté obvinil policii, že zneužívá svých pravomocí. „Lord Levy rezolutně odmítá jakoukoli vinu,“ řekl advokát. „Nebyl obviněn z porušení žádného zákona a je přesvědčený, že ani obviněn nebude,“ dodal.

Nic z toho, co se o případu sponzorských darů za místa ve Sněmovně lordů zatím objevilo, skutečně nesvědčí o tom, že by Levy udělal něco nezákonného. Muselo by se totiž prokázat, že Levy nějakým způsobem Noonovi slíbil titul peera výměnou za jeho půjčku labouristům.

Prst míří i na Blaira

Je ale jasné, že kdyby se lordu Levymu podařilo porušení zákonů prokázat, neodnesl by to jen on. Téměř jistě by skandál znamenal i konec Blairovy éry.
Odchod premiéra, byť pro pouhé podezření, již nyní žádá řada labouristů, kteří mají pocit, že je skandál dále oslabuje. Nemohou ale dost dobře volat po tom, aby Blaira urychleně nahradil ministr financí Gordon Brown, tak jak se plánuje. Brown je totiž na vrcholu strany stejně dlouho jako Blair a Levy, a pokud by se prokázalo, že oba skutečně porušovali zákon, špína by nutně ulpěla i na Brownovi. Situaci ale nemohou využít ani opoziční konzervativci, kteří mají podobné škraloupy.

Jediným výsledkem celé aféry je tak zatím práce parlamentních výborů, které nyní chystají zcela nový systém financování politických stran. Koupit si křeslo ve Sněmovně lordů by tak už nemělo být možné ani teoreticky.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek