Dánsko částečně otevřelo pracovní trh pro nováčky EU

18.07.2006
Češi budou nyní v Dánsku zaměstnáni podle tamních standardů, což se týká hlavně platů. V zemi bude také možné pracovat na částečný pracovní úvazek.

Dánsko s platností od počátku července částečně otevřelo svůj pracovní trh novým členským zemím Evropské unie. Procedura zaměstnávání lidí se v Dánsku zjednoduší a zrychlí. Nová pravidla, která upravují přístup občanů nových členských zemí EU na dánský pracovní trh, si kladou za cíl zachování zaměstnávání pracovníků podle dánských standardů, zejména platových. O částečném otevření dánského trhu informovalo tiskové oddělení českého ministerstva zahraničí.

Češi budou nyní v Dánsku zaměstnáni podle tamních standardů, což se týká hlavně platů. V zemi bude také možné pracovat na částečný pracovní úvazek, nové výhody získají i studenti.

Čeští občané budou moci získat zaměstnání u dánských zaměstnavatelů, kteří si zažádali o tzv. předběžné povolení k zaměstnávání pracovních sil z nových členských zemí EU. Čeští studenti při studijním pobytu v Dánsku mohou pracovat po dobu svého studia na základě stejných podmínek jako studenti z ostatních členských zemí EU, tedy bez nutnosti žádat o zvláštní pracovní povolení.

Češi mohou zatím neomezeně pracovat v Irsku, Švédsku, Británii, Finsku, Portugalsku, Řecku, Španělsku a na Islandu. Se zjednodušenými pravidly pro získávání pracovních povolení přišla také Itálie. Další země, mezi než patří například Nizozemsko, Belgie nebo Francie, které mají nedostatek svých domácích pracovních sil, chystají různé úlevy. Pouze v Německu a Rakousku se otevření pracovního trhu pro uchazeče z nových členských zemí unie zatím nechystá.

Více informací o práci v Dánsku naleznete ZDE.

Související články:
Češi v létě zamíří za prací na jih Evropy

Autor: rai-ihned, MZV

Sdílet tento příspěvek