EK si „posvítí“ na nízkonákladové aerolinky

18.07.2006
EK se chystá zasáhnout proti některým nízkonákladovým aerolinkám, které ve svých propagačních materiálech avizují nízké ceny letů, ale ve skutečnosti skutečnou cenu letenek zakrývají různými poplatky.

Lidé tak ve skutečnosti za letenku zaplatí mnohem více než firmy inzerují. Evropský komisař pro dopravu Jacques Barrot zveřejnil novou iniciativu EK, která by ukládala leteckým společnostem zveřejnit ve svých propagačních materiálech plnou cenu, včetně poplatků za tzv. zabukování letenek, polivových příplatků nebo poplatků za použití platebních karet.

Podle Bruselu je nepřípustné, aby se spotřebitel o navýšení ceny dozvěděl až v poslední fázi nákupu, kdy už je k nákupu rozhodnut a je ovlivněn nižší cenou letenek. Spotřebitelé také podle Evropské komise nemohou ceny těchto aerolinek porovnávat s cenami jejich konkurence. Mělo by být tedy fakticky zabráněno možnosti nákupu stejného letu v různých evropských zemích za různou cenu.

Nové opatření, které je první z plánovaných reforem evropského leteckého zákona, by podle EK mělo přispět k vyšší liberalizaci evropského leteckého trhu. Spolu s jinými opatřeními chce EK stanovit striktní pravidla pro letecké společnosti, které si v době roční dopravní špičky najímají letouny od společností, sídlících mimo EU. Mezi další cíle nového opatření patří zpřísnění licenčních pravidel, které by přispělo zajištění dobré finanční situace leteckých společností operujících v EU.

Ryanair je první vlaštovkou

Pod lupou EK zřejmě nebudou jen malé společnosti. Minulý týden britský tisk zveřejnil zprávu, že největší evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair bude možná prošetřována Evropskou unií kvůli údajným nesprávným příplatkům vybíraným aerolinkami od cestujících na trasách po Evropě.
Podle tisku jsou aerolinky obviněny z toho, že jejich příplatky k cenám letenek vybírané u letů z některých letišť jsou příliš vysoké. Tyto praktiky by mohly být v rozporu se zákony EU. Ze sledovaných letišť se zatím jedná o Dublin, Treviso, Řím či letiště v Pise.

The Daily Telegraph napsal, že rakouská členka dopravního výboru evropského parlamentu Eva Lichtenbergerová plánuje požádat Evropskou komisi o vyšetření tohoto případu. To je velmi vážná záležitost, prohlásila Lichtenbergerová.
Ryanair v reakci na zprávu prohlásil, že obvinění jsou chybná a lživá a po žádném z cestujících nebyl nikdy požadován vyšší poplatek. Firma dodala, že každý pasažér je o výši poplatků předem obeznámen a svou koupí s nimi v podstatě souhlasí.

Autor: rai-ihned, bbc.co.uk, europa.eu

Sdílet tento příspěvek