Němečtí lékaři bojují o platy

27.07.2006
Lékaři v Německu protestují s vytrvalostí, která Němce překvapuje. Zaměstnanci obecních klinik tento týden zvýraznili boj za vyšší mzdy, který trvá již měsíc.

Své akce přitom zahájili v době, kdy právě skončily předcházející zdlouhavé protesty lékařů fakultních nemocnic. Němci tak mají pocit, že zdravotníky už dlouhé měsíce nezajímá nic jiného než mzdové tarify.
Představitelé obcí uvedli, že na požadované patnáctiprocentní zvyšování platů nejsou peníze. Nabízejí platby, které se pohybují o deset procent nad obvyklými tarify. To lékařské odbory neuspokojilo.

Budeme pokračovat, dokud nedostaneme rozumnou nabídku, řekl agenturám odborový lídr Frank-Ulrich Montgomery poté, co v úterý stávkovalo přes 12 tisíc lékařů ve 110 německých městech.
Komunální lékaři ošetří necelou polovinu ze 16 miliónů lidí, kteří se každoročně nechají ošetřit v německých nemocnicích.
Odbory chtějí kolektivní smlouvy specializované podle lékařských odborů. Dožadují se také zlepšení pracovních podmínek. Jsou ochotny vyjednávat za účasti zprostředkovatele, který by umožnil přijetí kompromisu, obce to ale zatím odmítají. Šance na okamžitou dohodu zatím není příliš velká.

Odbory se totiž snaží zabránit tomu, aby kolektivní smlouvy s lékaři uzavíraly jednotlivé obce. Chtějí zachovat kolektivní vyjednávání. Nehodlají ustoupit. Jsme v situaci, kdy můžeme týden po týdnu rozšiřovat stávky a zapojovat do nich stále více lidí, prohlásil Frank-Ulrich Montgomery.
Protestují ale i zdravotní pojišťovny, které nesouhlasí s vládními plány na reformu zdravotnictví. Odmítají zřízení fondu, který by měl přerozdělovat prostředky ze zdravotního pojištění.

Pro pravolevou koalici Angely Merkelové, která prosadila klíčovou reformu zdravotnictví počátkem měsíce, je ale jen obtížně představitelné, že by ustupovala od svých záměrů.
Uwe Andersen, politolog z Bochumské univerzity, upozorňuje, že reforma zdravotnictví je jedním z nejdůležitějších bodů vládní koalice. Je to jakýsi test, který naznačí, zda je koalice schopna efektivně vládnout, řekl agentuře Reuters.

Ekonomové vládní plány kritizují. Zvýšení zdravotního pojištění o polovinu procentního bodu, které má přinést chybějících sedm miliard eur, povede k dalšímu zvýšení nákladů na pracovní sílu. To může mnohé firmy přivést k rozhodnutí přesunout výrobu do lacinějších zemí. V předvolební kampani přitom Merkelová slibovala, že příspěvky nezvýší.

Související články:
Němečtí lékaři stávkují, chtějí více peněz a méně byrokracie
Němečtí lékaři demonstrují. Umějí léčit i počítat

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek