Politici v Římě nenašli cestu k příměří

27.07.2006
Condoleezza Riceová i generální tajemník OSN Kofi Annan, se sice vyslovili pro vyslání mezinárodních sil do Libanonu a vyzývali k příměří, žádný konkrétní plán ukončení bojů ale nevznikl.

Konference v Římě, ač plná hvězd světové politiky, skončila zklamáním. Účastníci, mezi nimiž byla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová i generální tajemník OSN Kofi Annan, se sice vyslovili pro vyslání mezinárodních sil do Libanonu a vyzývali k příměří, žádný konkrétní plán ukončení bojů ale nevznikl. Požadovaly ho především arabské země, ale i generální tajemník OSN Kofi Annan.

Vyzývám Hizballáh k zastavení ostřelování izraelských obydlených center a Izrael k ukončení bombardování, blokád a pozemních operací, řekl Annan.
Proti okamžitému a bezpodmínečnému příměří ale byly Spojené státy, a proto ani závěrečná deklarace klid zbraní nežádá.
Jediným okamžitě platným opatřením přijatým na konferenci, je tudíž plán, že se ustaví humanitární koridor pro pomoc civilnímu obyvatelstvu Libanonu.
Závěrečné prohlášení proto žádá, aby se Izrael vzdal útočných operací v oblasti bejrútského letiště a aby letadla s pomocí mohla bezpečně přistávat.

Účastníci konference se dohodli také na vyslání jednotek pod záštitou OSN, které mají obsadit hranici mezi Izraelem a Libanonem. Jak zdůraznil italský ministr zahraničí Massimo D‘ Alema, je to poprvé, co Izrael souhlasí s podobným krokem.

Humanitární pomoc

Mnohé země pak slíbily peněžní i jinou pomoc postiženým oblastem.
Libanonský premiér Fuád Siniura prohlásil, že jeho země je na kolenou a potřebuje pomoc nejen hospodářskou ale i politickou. Dodal, že si přeje, aby Libanon zůstal demokratickým státem a mohl plně kontrolovat své svrchované území.
Izrael nemůže donekonečna pokračovat ve svém pohrdání mezinárodními zákony, řekl libanonský premiér. Naznačil, že jeho země bude po Izraeli žádat i odškodnění za hospodářské škody. Zahájíme legální procedury v tomto směru a nepomineme žádnou cestu, řekl Siniura.

Boje, nebo jednání?

V okamžiku, kdy končila římská konference, předseda libanonského parlamentu Nabi Berri řekl, že je připraven přijmout italské zprostředkování o propuštění izraelských vojáků a arabských vězňů.
Izraelský premiér Ehud Olmert současně oznámil, že Izrael zastaví boj proti Hizballáhu hned, jak to bude možné, ale až poté, co bude dosaženo jeho cílů. Příměří doposud podmiňoval propuštěním unesených vojáků, odzbrojením Hizballáhu a ukončením ostřelování izraelského území.
Včera před komisí izraelských zákonodárců řekl, že o výměně s Hamásem jednat nebude, ale odmítl komentovat, zda se stejná politika vztahuje i na Hizballáh.

Vůdce hnutí šajch Hasan Nasralláh v noci na včerejšek oznámil, že jeho bojovníci zahajují novou etapu boje. Izraelská armáda později potvrdila, že v jižním Libanonu ztratila osm vojáků.
Boje se vyostřily i v Gaze. Nej- méně 23 Palestinců přišlo o život a 75 bylo raněno, když tam pronikla izraelská obrněná vozidla.

Související články:
EU poskytne Libanoncům další finanční prostředky

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek