Bilateralizmus se vrací do EU

07.08.2006
Po oficiálním zastavení jednání WTO zaměří Evropská komise svoji obchodní strategii na bilaterální dohody. Jejím cílem je dohnat USA a Japonsko.

V únoru 2005 představila Barrosova EK balík opatření na vytvoření revitalizace Lisabonské smlouvy, strategie na podporu růstu a vytváření pracovních míst v Evropě.

Když byla Lisabonská smlouva v roce 2000 zformulována, za hlavní cíl si kladla zvýšení konkurenceschopnosti Evropy, aby se vyrovnala USA. Za posledních čest let se však objevili noví konkurenti v podobě Číny a Indie, kteří vystavili evropskou ekonomiku velkému tlaku.

Pokud chce Evropa udržet krok s těmito novými ekonomikami, musí zůstat konkurenceschopná. Musí tedy pokračovat ve vnitřních ekonomických reformách, posilňování investic do vzdělávání a podporovat inovace.

Evropa je jednou z nejvíce zahraničně orientovaných ekonomik světa (zahraniční obchod s produkty a službami tvoří 15 procent jejího HDP), proto by měla její komerční politika přispívat i ke strategii zaměstnanosti a růstu.

Otevření trhu je hnacím motorem pro větší konkurenci, která vytvoří inovace – pro lepší specializaci, pro růstovou ekonomiku a transfery technologií přes zahraniční import a investice.

Komisař pro obchod EU Peter Mandelson zůstává plně oddaný WTO, kterou považuje za motor světové ekonomiky. Zároveň však věří, že bilaterální a regionální dohody budou přínosem i pro multilaterální přístup.

Evropská obchodní federace (UNICE – European Business Federation) vyzvala EU, aby zahájila bilaterální jednání slovy: kdykoli podepíše obchodní rival dohodu, znevýhodňuje tím evropský obchod. A to nemůžeme připustit.

Evropské fórum služeb (European Services Forum) se vyjádřilo v tom smyslu, že se musí EU zaměřit na obrovské zlepšení přístupu na trh pro export služeb. Tady by mohly být velkým přínosem regionální obchodní dohody, ale za předpokladu zachování multilaterálního přístupu.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek