Olmert kritizoval Evropu

07.08.2006
Izraelský premiér v rozhovoru pro německé noviny vyzval Evropu, aby Izrael nepoučovala o civilních obětech války.

Omert v rozhovoru pro německé noviny Welt am Sonntag řekl, že Evropa by neměla poučovat Izrael o zacházení s civilisty po dobu izraelsko-libanonského konfliktu. Řekl to v kontextu vojenských útoků NATO na Kosovo: Evropské státy zaútočily na Kosovo a zabily desetitisíce civilistů. Desetitisíce! A žádná z těchto zemí nemusela předtím trpět ani jednou raketou! Podle Omerta není za jednáním Evropy antisemitizmus, ale její předsudky a krátkozrakost.

Podle organizace Human Rights Watch přišlo během leteckých útoků NATO na Kosovo v roce 1999 o život 500 civilistů.

Během víkendu se členové Bezpečnostní rady OSN dohodli na znění rezoluce o ukončení izraelsko-libanonském konfliktu. Rezoluce vyzývá k úplnému ukončení násilí, k rozmístění mezinárodních mírových sil na jihu Libanonu, vzniku nárazového pásma mezi oběma zeměmi a navrhuje uvalit zbrojní embargo na Libanon, s výjimkou libanonské vlády. Dočasné mírové jednotky UNIFIL by měly prozatím zajišťovat příměří.

Libanonská vláda vyjádřila nespokojenost se zněním rezoluce, což členy RB OSN přinutilo k určitým úpravám. V konečném důsledku to oddálilo hlasování o rezoluci. Podle zástupců jednoho ze stálých členů Rady by se mělo o rezoluci hlasovat pravděpodobně v úterý 8. srpna.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek