Rakušané dávají sousednímu Německu příklad

09.08.2006
Pýcha Rakušanů se léta odvíjela od nejlepších štrúdlů v Evropě a vzpomínek na císařství. Vedle Německa se alpská země trochu ztrácela. Nyní ovšem Němci pozorují rakouské reformy se skrytou závistí.

Rakousko se ocitlo v červnu 2006 mezi prvními pěti zeměmi Evropské unie podle ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt letos roste tempem 2,6 procenta ve srovnání se dvěma procenty v roce 2005.
Pro rok 2007 předpokládají ekonomové v Rakousku růst ve výši 2,3 procenta. To by nebyl špatný výsledek. Německu a Itálii, na které má Rakousko úzké obchodní vazby, předvídají statistici výkon v rozmezí 1,2 až 1,5 procenta.

Rakouská inflace v červnu klesla na 1,5 procenta oproti 2,3 procenta před rokem. Snižuje se i počet lidí bez práce. Červnová nezaměstnanost klesla na 5,6 procenta ze 7,3 procenta v červnu 2005. Průměrná hrubá měsíční mzda přitom v roce 2005 činila 1570 eur.
Zatímco se pravicová vládní koalice chlubí dosaženými výsledky, opozice ji obviňuje, že se snaží čísly zamlžit o něco méně oslnivou realitu.

Nová čísla o poklesu nezaměstnanosti totiž částečně kalí skutečnost, že vládní statistiky vynechávají přes 60 tisíc lidí, kteří jsou bez zaměstnání a kteří se, mnohdy nedobrovolně, účastní rekvalifikačních kursů. Ty ovšem zpravidla trvají několik měsíců až rok.
Procento těch, kteří po skončení kursu opravdu najdou zaměstnání, je relativně nízké, ale pokud do kursu chodí, vytratí se s konečnou platností ze statistik lidí bez práce. Nicméně sousedním Němcům, kteří bojují s dvoucifernou mírou nezaměstnanosti, to vůbec nezní špatně.

Nedávno vyšlo také najevo, že státní zprostředkovatelna práce AMS posílala až 16 tisíc lidí na pětinedělní práci do různých podniků. Mimo jiné i jako pokladní v obchodních řetězcích firmy Rewa, která provozuje samoobsluhy Billa. Hradila přitom jejich mzdy. AMS se hájila tím, že ti, kteří se osvědčili, a těch bylo celkem 3200, byli přijati do trvalého pracovního poměru, z toho 340 právě koncernem Rewa.
Do statistiky nezaměstnaných se rovněž nepočítá několik desítek tisíc Rakušanů, kteří pracují na kratší úvazek ve smlouvě o dílo a musí si hradit veškeré náklady za zdravotní a penzijní pojištění sami.

U evropských sousedů nicméně rakouské výsledky budí obdiv. Stejně jako nenápadný tlak na reformu důchodového systému, úspěšný export či zdravé veřejné finance.
Relativně nízká červnová inflace je především důsledkem sezónních výprodejů, nižší spotřeby energie a nižších cen domácího ovoce a zeleniny. Avšak už nyní ohlásilo několik dodavatelů elektřiny a plynu podzimní zvýšení cen s ohledem na stále stoupající ceny ropy a zemního plynu. Možné zvýšení cen už naznačili i dodavatelé pevných paliv.
Domácí spotřeba a odbyt se v roce 2005 zvýšily jen nepatrně, zatímco objem vývozu a rakouských zahraničních investic se citelně zvýšil.

Za posledních deset let rostl rakouský export zboží a služeb ročně o devět procent (ve srovnání s celosvětovým průměrným růstem o 6,6 procenta). Rakousko se tak vyšplhalo na 18. místo na žebříčku největších exportérů světa.
Ačkoliv jsou Rakušané ochotni si v těžkých dobách utáhnout opasky, v jednom nejsou a asi ani v budoucnosti nikdy nebudou ochotni uskrovnit se – ve vztahu ke svému automobilu.
V roce 2005 sice klesl odbyt nových osobních automobilů o 1,1 procenta, přesto se ale prodalo 307 915 nových vozů, čímž stoupl celkový počet automobilů v Rakousku, v zemi s 8,1 miliónu obyvatel, na 4,2 miliónu. Více než polovina nových aut přitom jezdí na dieselový pohon.

Související články:
Francouzi i Britové odcházejí za prací do zámoří
Dánsko vyléčilo ekonomiku cukrem i bičem

Autor: Jan Krčmář

Sdílet tento příspěvek