Slovenští zemědělci dostanou vyšší státní dotace

11.08.2006

Státní rozpočet předpokládá, že zemědělci letos dostanou na přímých platbách 7,56 miliardy slovenských korun. To je 54 procent úrovně starých členů unie.

Slovenští zemědělci se již mohou těšit na to, že se jim v příštím roce zvýší přímé platby od státu na maximální možnou úroveň 70 procent starých členských zemí Evropské unie. Oznámil to slovenský ministr zemědělství Miroslav Jureňa. Zemědělci doposud dostávali nižší přímé platby než v ostatních zemích takzvané Visegrádské čtyřky, letos například jen na úrovni 54 procent.

V roce 2007 by se tedy měl zvýšit podíl státu na vyplácených přímých platbách z letošních 19 na maximálně přípustných 30 procent. Ze státního rozpočtu si to vyžádá dodatečné zdroje v objemu 1,5 miliardy slovenských korun (asi 1,1 miliardy Kč). Zbývající peníze poskytne Evropská unie.

Státní rozpočet předpokládá, že slovenští zemědělci letos dostanou na přímých platbách 7,56 miliardy slovenských korun. To je 54 procent úrovně starých členů unie. Slovensko zaostává v přímých platbách za Polskem Maďarskem a Českem, které svým zemědělcům vyplácejí dotace ve výši 65 procent úrovně zemí bývalé EU, která měla před rozšířením z května 2004 jen 15 členů.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek