Haider chce referendum o setrvání Rakouska v EU

15.08.2006
Podle rakouského populisty musí být lidem předvedeno, že “ dosud z EU kromě výdajů nic neměli“. Haider chce využít toho, že spokojenost se členstvím v EU u Rakušanů stále klesá.

Kontroverzní rakouský politik Jörg Haider, zemský hejtman Korutan, se vzhledem k údajné „přetrvávající nespokojenosti Rakušanů s EU a eurem“ vyslovil pro uspořádání referenda, zda má Rakousko v Evropské unii zůstat nebo z ní vystoupit.


„Rakušané by měli dostat ještě jednou šanci rozhodnout, zda skutečně chtějí být v EU,“ prohlásil hejtman. Jeho dosud vládní Hnutí za budoucnost Rakouska (BZÖ), odštěpené od strany svobodných (FPÖ), nedokázalo podle průzkumů získat výraznější podporu rakouské veřejnosti. Podle Haidera musí být lidem předvedeno, že „dosud z EU kromě výdajů nic neměli“.


Kritizoval uspořádání EU, že bruselská centrála se stará o (výnosnou) hospodářskou a finanční politiku, členským zemím nechala starost o pracovní trh a sociální politiku. „Už si můžeme jen hrát na pomocníky Červeného kříže,“ řekl.


U rakouských občanů spokojenost s účastí v evropském společenství zřetelně poklesla. Zatímco v roce 1994 se pro vstup vyjádřilo 66 procent dotázaných, v současnosti je se členstvím v EU spokojeno jen přibližně 34 procent.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek