AP: Mnohými zeměmi EU zmítá xenofobie

24.08.2006
Podle ochránců lidských práv jsou zločiny z nenávisti, jejichž oběťmi se stávají homosexuálové a příslušníci etnických menšin, na vzestupu v mnoha bývalých komunistických státech.

Odborníci varují, že konflikty s rasovým a homofobním podtextem jsou v některých zemích, která vstoupily do EU v roce 2004 stále častější. Tato otázka má klíčový význam na pozadí debat EU o tom, zda pokračovat v rozšiřování na východ a přijmout za členy takové země jako Ukrajina, Srbsko a převážně muslimské Turecko, od něhož je požadováno lepší zajištění dodržování lidských práv. Informuje o tom agentura AP.


Estonsko a Lotyšsko zažily nedávno sérii útoků na pochody homosexuálů. Vůdcové konzervativní vládní strany v Polsku se netají nechutí vůči gayům a nedávno přizvali do koalice krajně pravicovou formaci. V celé řadě nových členských států unie sílí xenofobie.


Stará Evropa se v posledních letech nepochybně potýká se svým dílem problémů s homofobií (chorobným strachem z homosexuálů, které se často navenek projevuje jako otevřené nepřátelství vůči homosexuálním osobám), a s etnickou nenávistí. Podle analytiků však mají mnozí „nováčci“ v EU odlišný názor na principy snášenlivosti, které zapustily kořeny v etablovanějších zemích bloku.


Práva homosexuálů a rasová různorodost jsou relativné novými jevy ve východní Evropě, kde bývalé komunistické totalitní režimy zahnaly homosexualitu do ilegality a doslova a do písmene uzavřely hranice lidem zvenčí. „Je snadné změnit legislativu, ale společenské a instituční změny trvají mnohem déle,“ míní šéfka lotyšské nevládní organizace Středisko pro lidská práva a etnické studie Ilze Brandsová-Kehrisová.


Organizace lidských práv jako Amnesty International či Human Rights Watch kritizují zákonodárce v nových členských zemích EU za to, že udali tón nesnášenlivosti. Rasistická a homofobní prohlášení východoevropských vládních činitelů, která vzbudila na Západě nevoli, často zůstávají nepovšimnuta.


Prohlášení Kazyse Bobelise, který byl po tři funkční období poslancem litevského parlamentu, že tolerování homosexuality by mohlo vést k toleranci vůči bestialitě, nevzbudilo téměř žádnou pozornost. Polský prezident Lech Kaczynski, který ještě jako varšavský starosta zakázal v letech 2004 a 2005 pochody homosexuálů, dal najevo obdobnou homofobii. „Pro naši civilizaci by bylo nebezpečné zajistit homosexuálům rovná práva,“ prohlásil.


Podle některých skupin obránců lidských práv se však v některých zemích přece jen podařilo zajistit lepší ochranu práv menšin. Například poslanci v České republice překonali prezidentské veto a legalizovali svazky osob stejného pohlaví.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek