Praha dostane od EU 9 miliard Kč na výstavbu metra

24.08.2006
Česká metropole by měla peníze čerpat během příštích sedmi let z fondu soudržnosti. Unie může pokrýt až 85 procent nákladů.

Pražský magistrát bude v příštích letech dostávat na výstavbu metra příspěvek z Evropské unie. Z fondu soudržnosti může v příštích sedmi letech získat téměř devět miliard korun, informovala mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Dosud na stavbu podzemní dráhy přispívalo ministerstvo dopravy částkou kolem 400 milionů korun ročně.


Návrh rozpočtu pro příští rok žádnou dotaci nepředpokládá, což kritizovali pražští politici. Žižková uvedla, že z unie by Praha každý rok dostávala více než 1,2 miliardy korun.


Podpora bude možná díky Operačnímu programu doprava. „Jedna z priorit tohoto programu se zaměřuje právě na investice do výstavby metra v Praze,“ řekla mluvčí. Unie může pokrýt až 85 procent nákladů, dodala.


Operační program schválila vláda v červnu. Evropská komise k němu má poslat připomínky do konce září. „V říjnu by tedy mělo být jasné, zda Evropská komise souhlasí se záměry ministerstva dopravy podpořit navrženou částkou výstavbu metra v Praze. Podle našich předběžných informací schválení podpory nestojí v cestě žádné překážky,“ podotkla Žižková.
Praha nyní staví nový úsek trasy C z Ládví do Letňan. Měl by být v provozu zhruba v polovině roku 2008. Náklady činí asi 15,5 miliardy korun.


V blízké budoucnosti by se měla stavět trasa D z centra přes Nové Dvory do Písnice. Podle odhadů bude stát přes 40 miliard korun. Vedení města chystá také prodloužení linky A z Dejvické přes Motol k ruzyňskému letišti. Předpokládané náklady jsou 38 miliard korun. Je možné, že se nová trasa a prodloužení linky A budou stavět současně.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek