Ve Francii stoupl prodej cigaret, přijde zákaz kouření

24.08.2006

Francouzská vláda plánuje vydat od nového roku zákaz kouření ve všech restauracích, některých barech a rovněž na „veřejných“ místech.


Podle francouzského ministra zdravotnictví Xaviera Bertranda je alarmující, jak se kouření mezi lidmi rozšířilo, především mezi mladými, proto by chtěl ministr uplatnit v této věci důsledná opatření. „Jsem přesvědčený, že to veřejnost od nás v současné době očekává,“ řekl Bertrand.


Zákazu kouření v objektu by se měly vyhnout kasina, diskotéky a bary s licencí na prodej cigaret. Na jiných místech jako v kavárnách, v obchodech či kancelářích si od 1. ledna 2007 kuřáci již nezapálí.


Francouzský zákon nebude tak drastický, jako ten, který zavede Anglie příští léto – zákaz kouření ve všech hospodách, klubech a restauracích.


Francie tak pomalu následuje opatření několika států EU, která v souvislosti s kouřením v uzavřených prostorách tato opatření zavedla.


V rozhovoru pro noviny Le Figaro ministr Bertrand uvedl, že 66.000 lidí ročně zemře na následky onemocnění z kouření. Z toho je 5.000 pasivních kuřáků.


Zákaz kouření by měl podle ministra lidem „otevřít oči a změnit jejich postoj stejně, jako se vláda snaží zlepšit bezpečnost na silnicích“. Úmrtnost na francouzských silnicích klesla od té doby, kdy vláda před čtyřmi lety zavedla zákony týkající se mimo jiné výrazného snížení rychlosti.

Autor: mab-iHNed,independent.co.uk

Sdílet tento příspěvek